Škoda Octavia Scout potřetí – řada novinek a jedno velké překvapení

Varianta Scout bude zjevně znovu nejatraktivnější verzí modelové řady Octavia. Představí bohatou výbavu, tradiční outdoorové úpravy, ale především – jeden velmi zajímavý motor. Tohle muselo dát škodovákům při vyjednávání hodně zabrat…

Provedení Scout bylo v modelové řadě Octavia vždy jakousi třešničkou na dortu. Ano, varianta RS stojí na pomyslném vrcholu, ale ta už zabíhá do hodně specifického segmentu. Scout nabízí standardně nejen příslušné outdoorové prvky, ale také bohatou výbavu a skvělé naladění podvozku, které ocení každý i při běžném ježdění. Škodovka pokračuje v úspěšné tradici offroadově stylizovaných kombi i v nejnovější již třetí generaci, přestože aktuálně přináší jen první rychlý souhrn základních informací a několik fotografií.

Novinka jde na věc s tradičním receptem – Scout nabídne o 15 milimetrů vyšší světlou výšku a obligátní paket pro špatné cesty zahrnující zakrytování pohonného ústrojí a ramen zavěšení, ale i pancéřové hadice k brzdám. Scout jednoznačně poznáte i podle vzhledu a nutno říct, že jde zase o velmi vydařený kousek. Typické jsou upravené přední a zadní nárazníky se spodní částí vyvedenou v matné stříbrné barvě a ochranné lemování táhnoucí se přes nárazníky a lemy blatníků až po boční prahy. V základu vyjíždí Scout na osmnáctipalcových kolech Braga, na přání ale lze nasadit i efektnější devatenáctky Mansalu.

Volkswagen, GTI, Wörthersee
Čtete také

Setkání GTI bude! Od Wörthersee se vrací do Wolfsburgu

Celých 40 let bylo legendární Setkání GTI spojené s rakouským jezerem Wörthersee. Pro odpor místních ale končí. Naštěstí ale jen na…

Oproti předchozí generaci je nová Octavia Scout prostornější. Na délku je o 16 mm delší a o 15 mm vyšší. Velký zavazadlový prostor mezigeneračně narostl o 30 l na 640 l. Variantu Scout je navíc poprvé možné vybavit novými Matrix-LED předními světlomety, které umožňují jízdu s trvale zapnutými dálkovými světly, aniž by došlo k oslnění ostatních účastníků silničního provozu. Nový koncept interiéru nabízí i ve verzi Scout větší prostor a snadnější ovládání. Nově koncipovaná přístrojová deska je uspořádaná v několika úrovních a jejímu středu dominuje volně stojící displej infotainmentu nejvyšší řady Columbus s 10“ displejem, navigací a digitální asistentkou Laurou. Chromové prvky zušlechťují středovou konzoli a nové výplně dveří. Vizuální akcenty verze Scout se v interiéru promítají ve specifických dekorativních lištách na přístrojové desce, sedadlech potažených látkou ThermoFlux a vyšitém logu Scout na předních sedadlech. Škoda Octavia Scout je standardně vybavena volbou jízdního profilu s funkcí Off-road a elektricky ovládanými dveřmi zavazadlového prostoru s virtuálním pedálem.

NEJVÝKONNĚJŠÍ DIESELOVÝ MOTOR V HISTORII

Asi největší novinka nové generace se odehraje pod kapotou. Zde bude mít svoji premiéru motor nové generace 2.0 TDI EVO s výkonem 147 kW a točivým momentem 400 Nm. Je to doposud nejsilnější naftový motor, který se u modelové řady Octavia objevil a z neformálních rozhovorů se zástupci značky je jasné, že prosazení tohoto motoru do modelové řady octavie muselo vzejít z dlouhých a náročných vyjednávání napříč koncernem. Výsledkem je ale velký potenciál, který nyní Scout nabídne a ještě více se tak může na manažerských postech přiblížit pozici Superbu. Tomu se už dnes nová Octavie mohutně přiblížila, jak píšeme v našich prvních jízdních dojmech, které jsme vám na našem webu nedávno přinesli.

Nová Octavia Scout představí jednu velkou novinku – konečně přijede s pořádným motorem, který by mohl slavit ÚSPĚCH nejen v segmentu manažerských aut

Model Scout s motorem 2.0 TDI EVO má velký potenciál i pro tažení obytných přívěsů a přepravníků pro cokoliv, když zvládne táhnout bržděný přívěs až do hmotnosti 2000 kg. Vedle zmíněného motoru se tisková zpráva zmiňuje ještě o dalších dvou motorech, a sice vrcholné benzinové variantě 2.0 TSI s výkonem 140 kW a dieselu 2.0 TDI s výkonem 110 kW. U všech motorizací se aktuálně počítá s nasazením sedmistupňové automatické převodovky DSG a s pohonem všech kol.

Nová Octavia Scout zažije svou světovou premiéru na počátku července, kdy dostaneme příležitost nakouknout i do ceníků nové generace. Kromě toho automobilka současně představí i další novinky z rodiny Scout.

TEXT: Michal Žďárský