Jak létá slovenské létající auto? Podívejte se na video

létající auto

Slovenská společnost AeroMobil dokončila další fázi testování svého létajícího auta, které by se mělo začít prodávat v roce 2023. Podívejte se na video.

Po deseti letech vývoje začaly letové zkoušky v roce 2020 a před vstupem na trh v roce 2023 plánuje AeroMobil otestovat tři funkční prototypy při zkouškách trvajících celkem 300 000 hodin. Program letových zkoušek je součástí přísných požadavků Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA), kterými se řídí všechny kritické aspekty letu. V propíbajícím programu letových zkoušek zvádllo slovenské létající auto stoupání do výšky 400 metrů, stejně jako stoupání rychlostí 22 km/h. AeroMobil rovněž plánuje získat osvědčení od Federálního úřadu pro letectví USA (FAA) a podobných regulačních agentur jiných zemí.

Spoločnost AeroMobil vznikla v roce 2010 na Slovensku. V současnosti je jednou z mála světových společností, jejichž létající auto se dostalo do procesu schvalování. Jako jediná evropská firma podala platnou přihlášku o typový certifikát od Euvropské agentury pre bezpečnost letectví pro svůj protoyp 4.0. Společnost navíc už představila koncept nového modelu 5.0, který na rozdíl od 4.0 bude využívat kolmý start i přistání a má byt čtyřmístný.

Martin Šidlák