Winterkorn a spol. zaplatí Volkswagenu za Dieselgate miliony eur

volkswagen vlajky

Dieselgate pro Volkswagen nekončí.Teď ale nebude muset za svoje pochybení platit, ale naopak inkasovat. Pojišťovny a čtyři vrcholní manažeři včetně bývalého šéfa Winterkorna zaplatí automobilce celkem 288 milionů eur jako kompenzaci.

Kompenzace je výsledkem dohody se čtyřmi bývalými manažery, včetně bývalého generálního ředitele Martina Winterkorna a bývalého šéfa Audi Ruperta Stadlera. Volkswagen 288 milionů eur, z čehož 270 milionů zaplatí pojišťovny v rámci pojištění odpovědnosti, které si manažeři sjednali. 11,2 milionu ale zaplatí samotný Winterkorn, Stadler 4,1 mil., bývalý výkonný ředitel Audi Stefan Knirsch 1 mil., bývalý manažer Porsche Wolfgang Hatz 1,5 mil. eur.

Vyšetřování advokátní kanceláře zjistilo, že Winterkorn porušil svou povinnost jako předsedy VW tím, že „nevyjasnil okolnosti“ původních tvrzení, a nedal pravdivou odpověď na otázky amerických vyšetřovacích orgánů. Zpráva zjistila, že Winterkorn se sice sám nepodílel na vývoji ani používání odpojovacích zařízení pro měření emisí, ale že nedbal na objasnění okolností používání softwaru snižujícího emise při testech poté, co byl o něm informován v červenci 2015.

Dacia Duster
Čtete také

Nová Dacia Duster odtajněna: Diesel chybí, LPG pokračuje, navíc bude hybrid

Nová generace modelu Dacia Duster je odtajněna. Kromě nového hybridu nabídne pohon 4×4 s větší světlou výškou 217mm a lepším nájezdovým úhlem,…

„Podle obžaloby si byl od května 2015 vědom toho, že software motorů některých vozidel značky Volkswagen byl vybaven funkcí, která při testování manipulovala s hodnotami emisí výfukových plynů,“ dodala v rámci vyšetřování berlínská prokuratura.

Dohodu je ještě třeba schválit na výroční valné hromadě společnosti Volkswagen v červenci. Volkswagen uvedl, že bývalý výkonný ředitel Audi Ulrich Hackenberg „není připraven dosáhnout dohody“. Dozorčí rada Audi požádala o právní kroky proti němu.

Martin Šidlák