ČEZ a Peugeot – Spolupráce v oblasti elektromobilů

Český energetický gigant ČEZ uzavřel se společností Peugeot spolupráci v oblasti elektromobilů. Automobilka firmě ČEZ pronajme 65 vozů Peugeot iOn, které jsou poháněny výhradně elektrickou energií.

 

ČEZ se také zavázal, že v následujících letech vybuduje síť dobíjecích stanic, která by měla čítat zhruba 150 poboček. Umístěny budou v obchodních centrech nebo na veřejných parkovištích.

První dodávka 10 vozů se uskuteční už příští rok. Dalších 50 kusů dodá Peugeot v roce následujícím. ČEZ hodlá elektromobily používat pro vlastní potřebu a některé pronajme svým obchodním partnerům.

Na elektrický pohon sází i další energetická společnost E.ON, která uzavřela spolupráci s automobilkou Mercedes. Ta se zavázala dodat kompaktní elektromobily Smart EV.

Kdy se stane elektromobil konkurenceschopnou alternativou pro automobily s konvenčním pohonem, zůstává otázkou, nicméně na světě snad není automobilka, která by s myšlenkou elektromobilů nekoketovala. I česká Škoda Auto chystá své želízko do ohně. Příští rok by měla z Mladé Boleslavi vyjet testovací Škoda Octavia na elektrický pohon.

Martin Javůrek/ČTK