Ford Focus je vyroben mimo jiné z recyklovaných džínů

Na vysloužilé oblečení lze narazit leckde – třeba v koši, někde hluboko ve skříni, za pračkou… Objevuje se také ve zcela novém Fordu Focus, avšak v jiné, užitečnější formě.

Nový Ford Focus, který se již v prvních měsících roku 2011 začne prodávat v Evropě a v Severní Americe, totiž využívá recyklovaného bavlněného zboží například ve výztuhách podlahových koberců nebo v  prvcích akustické izolace interiéru. Aplikace materiálů šetrných k  životnímu prostředí, mezi něž patří i recyklovaný textil, je součástí ekologické strategie společnosti Ford.

„Ford neustále hledá ekologicky šetrnější alternativy,“ říká Carrie Majeske, Product Sustainability Manager. „Jedním z našich hlavních cílů je využívat více recyklovaných či obnovitelných materiálů, ale bez kompromisů ve kvalitě nebo trvanlivosti. Díky recyklaci nekončí tolik odpadu na skládkách a nedochází k takovému vytěžování přírodních zdrojů.“

Ford zformuloval svoje zásady nakládání s materiály do hesla „reduce, reuse and recycle“, tedy „omezovat (materiálovou náročnost), opětovně používat a recyklovat“. Jedná se o součást široké globální strategie udržitelného rozvoje, která směřuje ke snižování negativních vlivů na životní prostředí při současném urychlení vývoje úsporných technologií.

Použité množství bavlny ve Focusu přibližně odpovídá množství potřebnému k výrobě dvojích džínových kalhot.

V minulých letech se Ford zaměřil na zvyšování podílu nekovových recyklovaných materiálů a látek biologického původu. Například pěna výplní sedadel se vyrábí ze sóji, ve spodní části vozů se objevují díly z  recyklované pryskyřice, potahy sedadel jsou částečně vyrobeny z  recyklované příze a jinde v interiéru se uplatnila přírodní textilní vlákna.

Vynalézavá řešení šetrná k životnímu prostředí

Zcela nový Ford Focus je dalším důkazem, že vozy Ford jsou stále šetrnější k životnímu prostředí mimo jiné díky kreativnímu využívání obnovitelných a recyklovaných materiálů. Konkrétně bavlna, na kterou lze narazit hned v několika místech vozu, pochází z recyklované džínoviny.

„Dobrá zpráva je, že tyto džíny neskončily na skládce a nespotřebovali jsme vodu, hnojiva a půdu na pěstování nové bavlny,“ vysvětluje Majeske. „Je to alternativa přijatelná pro naše zákazníky, efektivní z hlediska vynaložených nákladů a šetrná k naší planetě. Přesně takovýto druh „udržitelných“ řešení neustále hledáme pro všechny naše modely.“

Vynikající spotřeba je naší hlavní prioritou, pokud jde o snižování dopadu vozidla na životní prostředí,“ říká Majeske. „Jakmile jí dosáhneme, zkoumáme, kde všude ve voze bychom mohli použít ekologicky šetrnější materiály. Využití recyklovaného oblečení je jeden krok. Co dalšího z toho, co lidé vyhazují, by se ale mohlo uplatnit při výrobě automobilů? Jsme připraveni to zjistit.“

Zdroj: Ford

{gallery}foto/aktuality/Ford_Focus{/gallery}