Němci jezdí pro ojetiny do Česka

autobazar

Dovoz ojetých automobilů z Německa byl ještě donedávna výnosným byznys. Avšak časy se mění a příznivé ceny ojetých automobilů na českém trhu vylákaly německé obchodníky s ojetinami k nám. Informovala o tom agentura Auto AZ Consulting.

Zájem o zánovní ojetiny roste a díky tomu se z tohoto segmentu aut z druhé ruky stává nedostatkové zboží. „Díky současnému cenovému vývoji na trhu ojetin v Česku a Německu se také snad poprvé v historii setkáváme opakovaně s tím, že němečtí obchodníci s  ojetými vozy jezdí kvalitní ojetiny vyhledávat a nakupovat do Česka. I  kvůli tomu bude pravděpodobně nabídka kvalitních ojetých vozů pro české zákazníky nadále postupně klesat,“ vyvětluje Aleš Zich ze společnosti Auto AZ Consulting, která se zabývá vyhledáváním kvalitních ojetých vozů.

Zich také upozorňuje na stále častější podvody s ojetými vozy, který má opět na svědomí pokles cen ojetin na našem trhu. To zvyšuje tlak na dovozce ojetých automobilů k hledání cest, jak vytvořit dostatečný prostor pro zisk na prodeji dovezeného vozidla. „Bohužel se tak často děje podvodným jednáním, jakým je například stáčení tachometrů, neodborné a nepřiznané opravy vážnějších havárií, odpojování nefunkčních součástí vozidla namísto jejich opravy a mnohé další, které při kontrolách vozidel běžně zjišťujeme,“ upřesňuje Aleš Zich.

Zvýšený zájem ze strany německých obchodníků s ojetými vozy však vyvrtací největší tuzemský autobazar AAA Auto. „Nezaznamenali jsme, že by si u nás němečtí obchodníci kupovali ojeté automobily pro tamější trh,“ uvedla mluvčí AAA Auto Dana Pavlousková.

Martin Javůrek/ČTK