SAP začlenil do svého vozového parku elektromobily

04 hybridn pohony toyota1

04 hybridn pohony toyota1Společnost SAP v Německu zahájila výzkumný projekt „Future Fleet“, v jehož rámci zaměstnanci firmy otestují elektromobily poháněné výhradně energií vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Stane se tak první německou společností, která začlení 27 elektromobilů do svého vozového parku ve firemní centrále ve Walldorfu. Na projektu se podílí rovněž MVV Energie, regionální energetická společnost se sídlem v Mannheimu.

Projektu se od letošního února do září zúčastní zhruba 450 zaměstnanců společnosti SAP, kteří budou používat elektromobily místo běžných firemních vozů pro služební cesty, dopravu na obchodní jednání a další podobné účely. Dojezdová vzdálenost elektromobilu je 100 až 120 kilometrů, přičemž doba nabití se pohybuje mezi 2 a 6 hodinami.

„Na první pohled se může zdát, že dojezdová vzdálenost není velká a nabíjení trvá příliš dlouho. Avšak užívání elektromobilů není jen o technologii, ale především o přínosech. Firmám nabízí způsob, jak mnohem lépe a efektivněji využít stávajících zdrojů, jako jsou auta, energetické zdroje nebo parkoviště a navíc jsou šetrné k životnímu prostředí,” řekl Hervé Couturier, vedoucí projektu ve společnosti SAP.

Cílem projektuje je zmapovat možnosti každodenního užití elektromobilů, o jejichž ekologických přínosech se často hovoří, v podnikové praxi se ale zatím široce neuplatnily. SAP musel v rámci projektu vybudovat novou infrastrukturu pro dobíjení vozidel a zavedl rovněž nový informační systém, který dokáže vyhodnotit efektivní využití energie při provozu vozidel.

Společnost MVV Energie zajišťuje instalaci a provoz celé potřebné infrastruktury, která zahrnuje inteligentní nabíjecí stanice využívající výhradně certifikovanou zelenou energii. Tyto stanice budou k dispozici v několika německých městech.

Vzhledem k tomu, že více než 80 procent přímých emisí CO2 společnosti SAP jsou v Evropě a v regionu EMEA vyprodukovány služebními automobily, lze předpokládat, že projekt „Future fleet“ přispěje k jejich snížení.

 Více informací o projektu najdete na www.futurefleet.eu