Deloitte: Elektromobily se do konce roku 2020 masově nerozšíří

02 elektromobily mitsubishi i-miev

02 elektromobily mitsubishi i-mievAčkoli se mnoho automobilek, státních institucí i firem snaží o co nejrychlejší zavedení elektromobilů do běžného provozu, analytici ze společnosti Deloitte jsou k masovému rozšíření aut na baterie skeptičtí. Podle jejich průzkumu se do roku 2020 nerozšíří.

Důvodem je vysoká cena, malý dojezd a dlouhá doba nabíjení baterií. Právě tyto argumenty mají na svědomí prognózu, která tvrdí, že do konce roku 2020 si koupí elektromobil pouze jedno procento evropských spotřebitelů.

Nejvíce respondentům vadil nízký dojezd. Tři čtvrtiny dotázaných by o koupi přemýšleli, kdyby na jedno nabití elektromobil ujel aspoň 480 km. Rovněž doba nabíjení vadí mnoha motoristům. Chtějí čekat maximálně dvě hodiny.  V současné době se elektromobily nabíjejí zhruba 8 hodin běžným proudem a na jedno nabití dojedou zhruba 200 km.

Na zájmu o elektromobily se také dost podepisuje cena pohonných hmot. Zhruba dvě třetiny dotázaných by o koupi elektromobilu přemýšlelo v případě, že by se cena konvenčních pohonných hmot zvýšila na 49 Kč. Rovněž cena samotných elektromobilů se většině zákazníků nelíbí, měla by podle nich být stejná nebo dokonce nižší než u aut s běžným spalovacím motorem.

V současné době tvoří elektromobily a hybridy pouze zlomek ze světového vozového parku. Podle společnosti Deloitte mohou jejich rozšíření výrazně podpořit jednotlivé národní politiky a podpora čistšího způsobu dopravy.