Elektromobil už nabijete i na D1

02 elektromobily mitsubishi i-miev

02 elektromobily mitsubishi i-mievDopravní tepna České republiky má svou první dobíjecí stanici pro elektromobily. Na 96. Kilometru proslulé D1 ve směru na Prahu byla otevřena nová veřejná dobíjecí stanice. Do léta by jich na hlavním tahu mělo být sedm.

Čerpací stanici najdete zhruba na půl cesty mezi Brnem a Prahou v prostorách čerpací stanice Agip. Umístění není zcela náhodné, dojezd elektromobilů se obvykle pohybuje kolem 100 km, a aby bylo možné překonat vzdálenost z Brna do Prahy, rozhodla se firma ZTC Energy, která je provozovatelem stanice, umístit dobíjecí stanici právě zde.

Dobíjecí stanice je vybavena dvěma zástrčkami. Řidič po příjezdu obdrží dobíjecí kartu, u stojanu zadá číselný kód a poté připojí zástrčku do svého automobilu a dobije je na požadovanou kapacitu. Doba nabíjení je závislá na typu elektromobilu a kapacitě akumulátorů. Ve většině případů by doba neměla přesáhnout hodinu a půl.

Po skončení zkušebního provozu hodlá firma dobíjecí stanice dále vyvíjet. V plánu jsou interaktivní programy, které zákazníkům nabídnou na LCD displeji kupříkladu aktuální dopravní informace nebo mapy.

Během půlročního pilotního provozu bude energie pro zákazníky zdarma.