Dovoz ojetin do ČR roste, nejoblíbenější jsou škodovky

autocentrum esa

autocentrum esaAčkoli jsou na českém trhu automobily Škoda stále s přehledem nejprodávanější, podíl tuzemské automobilky na domácím trhu stále klesá. Avšak počet škodovek na našich silnicích se pravděpodobně příliš nezmění, masivně totiž roste dovoz aut s okřídleným šípem ve znaku z druhé ruky.

 

Hlavím důvodem dovozu škodovek do Česka je fakt, že domácí ojetiny si příliš dobře drží svou cenu. Proto je pro mnohé výhodné si český automobil dovézt ze zahraničí, svědčí o tom nárůst dovozu za první pololetí letošního roku o 15 procent na hodnotu 11 716 vozů. Nejčastěji se dovážejí ojetiny ve stáří 10 až 15 let, především Octavie první generace, které jsou nejen dobře opravitelné, ale nabízí také vysokou užitnou hodnotu.

Na druhé pozici v dovozu ojetin figuruje Ford s 9 699 automobily a třetí příčku okupuje Volkswagen, kterých se do ČR přivezlo 7 858 kusů.

Z globálního pohledu vzrostl dovoz ojetin do Česka za první pololetí o bezmála tři procenta na 65 605 vozů. Největší podíl zaujímají vozy o stáří pět až deset let, které tvoří 36 procent z celkového dovozu. Auta starší deseti let se pak na dovozu podílejí 32 procenty.