Dálniční známky opět prodraží, platit se možná bude i za silnice I. třídy

dalnice silnice

dalnice silniceMinisterstvo dopravy plánuje přilepšit státnímu rozpočtu, a to prostřednictvím zdražení dálničních známek nebo dokonce zpoplatněním i dalších silničních úseků. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

V současné době se diskutuje o několika variantách, které by měly vyplnit mezery ve financování silniční sítě vzniklé škrty ministerstva financí. Podle ministra Dobeše by některá opatření mohla vstoupit v platnost už od příštího roku.

V první řadě se jedná o v současné době téměř pravidelné zdražení dálničních známek. Podle dostupných informací by dálniční známka podražila ze současných 1200 Kč na 1500 Kč. Povinnost mít nalepenou dálniční známku by navíc platila i pro motocyklisty, kteří doposud známku nepotřebovali. Její cena by však měla být nižší, a to 1000 Kč.

Diskutuje se také o zpoplatnění silnic první třídy. Známka pro jízdu po těchto silnicích by měla stát 600 Kč a koupit by si jí musel téměř každý, protože bez silnice první třídy se dostanete maximálně do vedlejší vesnice, a ani to ve většině případů nemusí platit. V podstatě by se tak jednalo o jakýsi paušál, který by motoristé museli za provoz svého auta ročně platit. Podobné opatření využívají v Rumunsku a Bulharsku. V některých zemích se také platí poplatky a označují se jako ekologické. Podobný poplatek platí majitelé automobilů v Černé Hoře.