Počet aut v ČR poprvé překročil cifru 4,5 milionu

vozove_parky_a_naklady_na_provoz-ioakg

vozove_parky_a_naklady_na_provoz-ioakgPočet osobních automobilů na českých silnicích v pololetí vzrostl o bezmála 56 tisíc automobilů a poprvé v historii České republiky překonal cifru 4,5 milionu vozů. V přepočtu to znamená, že jeden automobil připadá na 2,31 obyvatele.

Jedná se o tzv, čistý nárůst. V registru automobilů totiž přibylo automobilů podstatně více. Za první pololetí přibylo 88 284 nových automobilů a 65 609 ojetin. Na druhé straně motoristé vyřadili z registru 84 429 aut.

Pro představu v roce 1990 jezdilo po českých silnicích zhruba 2,4 milionu automobilů. Za dvacet let se tak počet aut na českých silnicích téměř zdvojnásobil, což pociťují především majitelé bytů na panelových sídlištích, kde se s masivním rozšířením automobilů příliš nepočítalo a kapacita parkovacích míst je tak zcela nedostačující.

Průměrné stáří automobilu na českých silnicích činí 13,76 roku. Přes 60 procent aut v Česku je starší deseti let, přičemž více než 30 procent osobních automobilů je starší než 15 let. Tento fakt svědčí o dlouhodobě nedostatečné obnově vozového parku.  Ještě starší jsou autobusy, které mají průměrný věk 14,4 roku. Nejmladší jsou naopak užitkové vozy, kde činí průměrný věk 11 let. Zajímavý je také údaj stáří motocyklů, kde průměrný věk dosahuje 31,9 let.