Automobilky si lámou hlavu nad zvuky elektromobilů

toyota prius

toyota priusOd roku 2016 budou muset v USA všechny automobily s elektrickým pohonem vydávat v nízkých rychlostech nějaký zvuk. Je to z důvodu bezpečnosti. Lidé s poruchou zraku by totiž nemuseli tiše jedoucí automobil identifikovat a mohlo by dojít k tragédii. Ve hře jsou přitom zvuky proudového motoru, ptačí štěbetání, létacího talíře atd.

Mezi prvními přišel s řešením Chevrolet, který svůj model Volt vybavil zvoněním, které může v případě potřeby řidič spustit. V budoucnu budou muset automobily ale vydávat zvuk nepřetržitě, což si pravděpodobně vyžádá změnu „vyzváněcí melodie“ .

Stejně tak Toyota se touto problematikou zabývala. Původně zamýšlela, že využije klakson, který by při nízkých rychlostech pípal. Po nějaké době však došla k závěru, že by pípání bylo otravné, a tak vymýšlí zvuk jiný.

Se zajímavým řešením přišel Ford, který se příští rok chystá představit elektrickou verzi Fordu Focus. Modrý ovál nechal rozhodnout veřejnost a o zvuku nechal hlasovat na facebooku. Zvuky nejsou pojmenovány, nicméně první čtyři připomínají, vesmírnou loď, „vlečný paprsek“ ze seriálu Star Trek, tlumený proudový motor nebo běžný spalovací motor.

Porsche si se zvykem elektromobilů příliš hlavu nelámalo. Elektrické sportovní vozy prostě budou vydávat stejný zvuk, jako verze benzínové.

Dosavadní studie ukázaly, že se v žádném případě nejedná o zbytečné opatření. Hybridy totiž mají o 50 procent více kolizí s chodci než automobily s konvenčním motorem.