Benzín budeme tankovat i nadále, v nejbližší budoucnosti se expanze elektromobilů nečeká

toyota vrobn linka

toyota vrobn linkaAčkoli ze všech stran slýcháme o automobilech na elektrický pohon, v blízké budoucnosti se skladba vozového parku příliš měnit nebude a dále se bude jezdit na konvenční paliva. Vyplývá to z materiálu „Vozidla pro udržitelnou mobilitu“, který pro sdružení automobilového průmyslu sestavil tým odborníků především z odvětví automobilové výroby.

Podle zveřejněného materiálu však můžeme s masivním vývojem nových technologií, které posunou efektivitu spalovacích motorů o krok dále.  Velký důraz bude kladen také na ekologičnost provozu. Automobily by v budoucnu měly při větším výkonu spálit méně paliva a zároveň vypustit méně jedovatých plynů. Do konce roku 2015 by měly průměrné emise činit 120 g CO2 na km. Do konce roku 2030 to má být 90 gramů.

Kromě samotného pohonu se má také výrazně zapracovat na bezpečnosti vozového parku, a to především v otázce automatických systémů, které v krizové situaci zastoupí řidiče a budou kupříkladu samy brzdit, nebo jej aspoň upozorní na hrozící nebezpečí. S podobnými systémy už se pomalu začínáme setkávat v sériové produkci už nyní.