V lednu budou v Česku otevřeny 3 plnící stanice CNG

cng plnici stanice

cng plnici stanicePrvní měsíc letošního roku dojde na území České republiky k otevření třech nových stanic pro vozidla na stlačený zemní plyn. Celkem tak bude v Česku 37 plnících stanic, což je sice oproti západu pořád poměrně málo, nicméně situace by se postupem času měla pomalu zlepšovat.

První stanici otevře Lukoil v Ostravě, další bude otevřena v Terezíně společností Bonett Bohemia a energetický gigant E.ON otevře plnící stanici v Úpici u Trutnova.

Vozů na stlačený zemní plyn v Česku pomalu přibývá. Loni jezdilo na území České republiky 3250 aut, letos se však tento počat razantně zvýší, o čemž svědčí i tendr České pošty na 400 vozů poháněných zemním plynem. (podrobnější informace najdete zde).

Vozidla sériově vybavená schopností jezdit na CNG už dnes nabízí většina větších výrobců, mezi kterými nechybí Mercedes, Fiat, Ford, Opel nebo Volkswagen.

Bohužel síť plnících stanic je však v tuzemsku poměrně řídká. Kupříkladu v Rakousku najdete zhruba 220, v Německu 850 a Itálii téměř 900 plnících stanic.  Srovnat krok se západem bychom měli v horizontu 8 let, do konce roku by podle odborníků mělo v Česku fungovat zhruba 300 až 400 plnících stanic.