TEST: Chevrolet Aveo Sedan – Čerstvý vítr

chevrolet aveo sedan 2

chevrolet aveo sedan 2Nové aveo ve čtyřdveřovém provedení je zajímavou alternativou k zavedeným stálicím na poli malých sedanů a rozhodně má co nabídnout.

Přestože design nehraje zejména ve flotilovém provozu tu nejzásadnější roli, je to právě styl nového avea, který odliší tento vůz od konkurence. Velkou zásluhu na tom má dynamická přední část s až téměř tuningovou dvojicí samostatných kruhových světlometů a výrazným zlatým křížem coby znakem automobilky.

Co může flotilové manažery ale narozdíl od designu zaujmout, to je široká nabídka motorů. Aveo se dá pořídit s benzinovými i naftovými agregáty, když zejména paleta zážehových jednotek je velmi početná. Zahrnuje čtyřválce o objemu 1,2, 1,4 a 1,6 l, přičemž k dispozici je vedle pětistupňového manuálu i šestistupňový automat. Vznětovou alternativu zastupuje motorizace 1.3D s výkonem 56 kW, která bude zájemce lákat na průměrnou spotřebu 3,7 l/100 km.

chevrolet aveo sedan 1Přestože nejžádanější variantou a verzí avea nejvhodnější pro firemní využití bude volba benzinové jednotky 1.2 nebo 1.4, do našeho testu dorazilo aveo s nejsilnější motorizací 1.6, která disponuje výkonem 85 kW a maximálním točivým momentem 155 Nm.

Za volantem vozu sice zprvu nabudete dojmu, že by stádečko 115 koní mohlo s tímto malým a lehkým vozem cvi-čit malinko víc, nicméně k běžnému provozu vám to bude maximálně stačit. Motor je jen potřeba pro výraznější akceleraci více točit a počítat i s jeho výraznějším akustickým projevem. Spotřeba během testu kolísala okolo hodnoty 7,5 litru, což je výsledek pouze o litr vyšší než uvádí výrobce.

chevrolet aveo sedan 3Pochvalu zaslouží kulisa pětistupňového manuálu, která nezadrhává a  je prosta jakýchkoliv akustických doprovodů.Stejně tak lze pochválit i podvozek a řízení vozu. Aveo nabízí nečekanou stabilitu a dobře tlumí většinu nerovností a nástrah českých silnic. Řízení je přesné a vykazuje i jistou dávku citu. Stejně tak lze pochválit provedení interiéru, který je maximálně jednoduchý a přehledný. Zajímavostí je moderní kaplička přístrojů ne nepodobná těm z motocyklů, se kterou jsme se mohli potkat už u modelu Spark. Aveo poskytuje i dostatek prostoru. A to nejen vpředu, ale díky mezigeneračnímu prodloužení vozu o 9 cm i vzadu. Stejně tak nabídne nadprůměrný prostor i kufr tohoto sedanu.

Základní cena vozu je sice trochu vyšší, ale její výhodou je bohatá výbava. Aveo startuje s cenovkou 239 900 Kč, u testované šestnáctistovky poté na 326 900 Kč. Akční ceník snižuje tyto ceny o nezanedbatelných 25 000 Kč. Pokud byste dali přednost verzi hatchback, ušetříte dalších 5000 Kč.

 

Technické údaje: Chevrolet Aveo 1.6

Cena od: 326 900 Kč (s DPH)

Motor:

Charakteristika: benzinový atmosferický čtyřválec

Maximální výkon: 85 kW/6000 ot./min.

Maximální točivý moment: 155 Nm/4000 ot./min.

Dynamika a spotřeba:

Maximální rychlost: 183 km/h

Zrychlení: 11, 3 s

Spotřeba (město/mimo/kombi): 8,9/5,3/6,6 l/100 km

Emise CO2: 159 g/km

Rozměry:

Délka/šířka/výška: 4399/1735/1517 mm

Rozvor: 2525 mm

Objem zavazadlového prostoru: 502 l

Pohotovostní hmotnost: 1162 kg

 

{gallery}automobil_ve_firme/Chevrolet_Aveo{/gallery}