Na jednu dobíjecí stanici připadá v Česku jeden elektromobil

13 elektina uitkovch vozidel renault

13 elektina uitkovch vozidel renaultDobíjecích stanic je v Česku prozatím jako šafránu. Přesto se nemusíte bát front. Na každou stanici totiž v současné době připadá jeden elektromobil.

V česku funguje zhruba 150 soukromých nebo veřejných dobíjecích stanic, Stejná cifra reprezentuje počet registrovaných elektromobilů v Česku, kterých však rapidně přibývá. Svědčí o tom meziroční nárůst zhruba 50 procent.

Největším provozovatelem dobíjecích stanic je ČEZ, který jich v Česku vlastní 25. Významným hráčem je také PRE, která disponuje deseti stanicemi. Dobíjení stojí symbolických 100 korun měsíčně u Čezu, u PRE je prozatím zdarma. Další stanice můžete najít na parkovištích supermarketů nebo v blízkosti radnic.

Masivní rozšíření elektromobilů však stále brání nepříliš vyspělá technologie, která nedokáže garantovat dostatečný dojezd a vysoké pořizovací ceny elektromobilů. Kupříkladu za Citroen C-Zero, což je v podstatě automobil velikosti modelu C1, přijde na bezmála 900 tisíc. A to je cifra, za kterou pořídíte manažerskou limuzínu. Dalším problémem je minimální podpora vlády. V současné době vás čeká jen osvobození od silniční daně, která však v provozních nákladech autoparků nepředstavuje významnou položku.