Neplatí Vám odběratel? Přečtěte si, jak si s tím poradit

kamion iveco

kamion ivecoPozdní platby faktur, vymáhání dlůhů, tak to je denní realita, se kterou se setkává takřka každý dopravce. Pomoc při řešení tohoto problému měl přinést operátor systému Trans.eu s nabídkou nové verze indexu Trans Risk – nezávislý ukazatel pro stanovení rizika transakcí s klientem.

Trans.eu je systém nástrojů, které denně využívá několik desítek tisíc pracovníků v sektoru doprava – spedice – logistika v celé Evropě. Kromě jiného to je dopravní databáze, která nabízí volné náklady a vozidla nebo modul dopravních map, který slouží k plánování trasy a výpočtu finančních nákladů transportu. Jedním z pilířů činnosti Trans.eu je také systém bezpečnosti – index Trans Risk patří mezi jeho nejvýznamnější prvky.

Trans Risk je ukazatel udělován firmám, které nabízejí volné náklady. Díky němu se může dopravce, který používá dopravní databázi, snadno a rychle rozhodnout, zda se vyplatí vzít objednávku přepravy od konkrétního obchodního partnera a jak velké riziko to znamená. Jak ukazují zkušenosti, pro dopravce je důležitým prvkem ověření platební spolehlivosti odběratele. Na druhé straně firmy zadávající náklad, mohou pomocí indexu zvýšit svou důvěryhodnost a přesvědčit ke spolupráci více dopravců.

Index je viditelný v podobě statutu jako např. „velmi dobrý plátce“ nebo „slabý plátce“, který se mění podle aktuální platební situace plátce v databázi. Při jeho výpočtu se bere v úvahu několik faktorů, jako je finanční disciplína firmy, komentáře a hodnocení obchodních partnerů a předchozí zpoždění plateb. A tak například v případě, že odběratel neuhradí několik faktur za dopravu včas, hodnota jeho indexu se bude zhoršovat. Každý dopravce si v profilu v databázi může podívat jak se měnila hodnota indexu za posledních 6 měsíců, jednoduše řečeno – jako firma platila svým dodavatelům za dopravní služby. Současný stav Trans Risk je uveden na burze nákladů v podrobnostech nabídky.

Trans Risk používají především dopravci. Jak říká Matouš Ondusko z firmy LOGISTIK CENTRUM: „Kdykoliv se hlásí k nám nová firma nabízející náklad, díváme se na její Trans Risk. To je pro nás jedno z kritérií, které nám pomáhají při rozhodování o případné spolupráci. V dnešní době, kdy splatnost faktur je v dopravě velkým problémem, je nezbytná další pomoc při ověřování odběratelů.“ Ještě dále jde Slavomíra Harčárová z firmy SP-Trans, s.r.o.: „Naše bezpečnostní politika nám brání brát náklady od firem, jejichž pověst vzbuzuje pochybnosti, nebo pokud mají negativní Trans Risk, nebo ho dokonce vůbec nemají.“

Disponovat indexem je výhodné nejen pro firmy, které zadávají náklad a díky indexu jsou schopny získat důvěryhodnost v očích dopravců a tím i lepší podmínky přepravy. Jitka Asuquo z firmy M-Logistic s.r.o. – Břeclav vysvětluje: „Když jsme byli novou firmou na trhu a budovali jsme si dobrou pověst, rozhodli jsme se získat Trans Risk. Protože jsme byli vždy spolehliví, náš index byl co nejlepší.V situaci, kdy měl dopravce na výběr z více nabídek za podobných finančních podmínek, Trans Risk se často stal klíčovým prvkem, který přivedl dopravce k rozhodnutí spolupracovat právě s námi. “

Index, který používá více než 3000 společností z Polska, Německa, Litvy, České republiky a Slovenska – je pouze jedním z prvků bezpečnostního systému, který Trans.eu nabízí svým zákazníkům. Stejně firmy nabízející náklad tak i dopravci, mohou po uzavření transakce využívat systém hodnocení a komentářů. Nejprve plátce ohodnotí výkon dopravce a vystaví mu své hodnocení – pozitivní, neutrální nebo negativní a přidá svůj komentář. Pak dopravce podobným způsobem ocení platební spolehlivost svého odběratele. V případě nezaplacení přepravy včas, mohou dopravci nespolehlivou firmu nahlásit na tzv. Seznam dlužníků. Obvykle je to účinné a dopravce získá své peníze. Pokud však dlužník pohledávku neuhradí, bude odstraněn ze skupiny aktivních uživatelů databáze Trans.eu.