Volvo V40: Inteligentní novinky

volvo v40 2

volvo v40 2Volvo V40, které se právě začíná prodávat v České republice, nabídne v současné době snad nejkomplexnější seznam komfortních a bezpečnostních asistenčních systémů na automobilovém trhu.

Kromě systémů jako je asistent pro udržení vozidla v jízdním pruhu, automatický parkovací asistent, automatický systém čtení dopravních značek, automatické přepínání dálkových světel, systém rozpoznávání chodců s funkcí automatického brzdění a systém City Safety pro prevenci nehod v nízkých rychlostech, disponuje i dvěma úplnými novinkami – asistentem pro vyjíždění z parkovacího místa a prvním airbagem pro chodce na světě.

volvo v40 5Kromě dnes už v řadě automobilů rozšířeném systému automatického parkování do řady stojících vozidel nabídne Volvo V40 i systém upozornění na vozidla blížící se z boku. S pomocí radarových čidel na zádi dokáže řidiče při vyjíždění z parkovacího místa upozornit na vozidla blížící se z boku, což se hodí v situacích, kdy třeba kvůli jiným zaparkovaným autům není do stran dobře vidět. Systém dokáže řidiče upozornit na vozidla vzdálená až 30 metrů. Navíc je schopen detekovat i menší objekty, jako jsou jízdní kola či chodci, ne však vždy a pouze na kratší vzdálenost. Výstraha, jež zůstává aktivní po celou dobu, kdy je daný objekt ve sledovaném prostoru přítomen, je řidiči předávána formou zvukového signálu a výstražného textu zobrazeného na středovém displeji.

Aby bylo možné zmírnit následky v případech nehody, kdy se kolize s chodcem stane nevyhnutelnou, přináší Volvo V40 jako první na světě nově vyvinutý airbag pro chodce. Funguje takto: Čidlo v předním nárazníku registruje fyzický kontakt vozidla s chodcem. Zadní strana kapoty se uvolní a zároveň se díky aktivaci airbagu zvedne. Nafouknutý airbag vyplní prostor pod zvednutou kapotou a přibližně třetinu plochy čelního skla a spodní část A sloupků. Vyvýšená kapota a airbag pomohou snížit závažnost poranění chodce.

Další informace o novém Volvu V40 najdete TADY

{gallery}automobil_ve_firme/volvo_v40{/gallery}