V Česku je první rychlá dobíjecí stanice pro elektromobily

13 elektina uitkovch vozidel renault

13 elektina uitkovch vozidel renaultČeští majitelé elektromobilů mají další možnost, jak dobíjet svá vozidla. Ode dneška je v provozu první ultrarychlá dobíjecí stanice ČEZ, která stojí před centrálou společnosti v Duhové ulici v Praze. Téměř sto procent kapacity akumulátoru elektromobilu dokáže dobít za 20 minut. To je až šestkrát rychleji než u stanice pro normální dobíjení.

Ultrarychlá dobíjecí stanice znamená významný pokrok v oblasti elektromobility. Z elektromobilu se díky ní stává vhodný dopravní prostředek i na delší vzdálenosti. Zatímco doposud budované stanice dobijí elektromobil do plna za 1,5-2 hodiny, tedy například než řidič nakoupí, či absolvuje schůzku, tak tato zvládne dobít elektromobil a pauzu vhodnou na kávu či rychlé občerstvení během cesty. Pro představu – kdyby to bylo možné, tak baterii v oblíbeném iPadu by zvládla stanice dobít asi za 4,5 vteřiny, mobilní telefon pak pod jednu vteřinu.

„Jako lokalitu jsme vybrali záměrně místo před centrálou společnosti, kde se koncentruje velké množství elektromobilů. Chceme si co nejdříve vyzkoušet, jak dobíjecí stanice funguje v reálném prostředí, zajímají nás data o dobíjecích cyklech elektromobilů a především budeme zkoumat vliv této stanice na distribuční sít. Jedná se totiž o zcela jiný typ stanice, než jaké jsme dosud postavili,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie společnosti ČEZ.

V porovnání s dobíjecí stanicí pro normální dobíjení, je výkon ultrarychlé stanice dvojnásobný. Tomu odpovídá také její příkon a hmotnost, která se blíží jedné tuně. Technologie dobíjecí stanice je odlišná od těch stávajících. To jsou parametry, které zpřísňují kritéria její výstavby.

„Vyžaduje si to podrobné testování, na základě kterého se bude odvíjet výstavba dalších stanic tohoto typu. Konkrétní lokality pro jejich výstavbu již připravujeme,“ dodává Tomáš Chmelík.