ČKP: Nejvíce nezodpovědných řidičů je na západě a severu Čech

nehoda dve auta

nehoda dve autaNejvíce vozidel bez povinného ručení je v Praze, ale nejrizikovějšími kraji z pohledu nepojištěných škod a vozidel jsou Ústecký, Karlovarský a Liberecký. V nich je dokonce každé osmé, respektive deváté vozidlo bez povinného ručení.    Desetitisíce motoristů se tak bezhlavě a zcela zbytečně řítí do problémů a vystavují se riziku mnohdy i statisícových dluhů.

Motoristé vozidly bez povinného ručení v loňském roce způsobili 3 404 škod v celkové výši téměř 300 milionů korun. V uplynulých sedmi letech to bylo téměř 28 000 škod ve výši 1,4 miliardy korun. „Statistiky ukazují, že klesá počet nepojištěných škod, ale zvyšuje se jejich výše. To znamená, že důsledky nepojištěných škod mají na nepojištěné motoristy stále vyšší finanční dopad,“ říká Jakub Hradec, výkonný ředitel ČKP. Průměrná výše nepojištěné škody v roce 2011 činila 87 544 Kč. Nejvyšší se v loňském roce vyšplhala na 32 milionů korun.

Jen za rok 2011 Česká kancelář pojistitelů rozeslala nepojištěným 415 000 výzev k zaplacení příspěvku do garančního fondu. Nepoctiví motoristé tak zaplatili přes 454 milionů Kč. „Na všechny nepojištěné motoristy čekají sankce. Do největších problémů se však dostanou, pokud nepojištěným vozidlem způsobí škodu. Platí ji nakonec ze svého,“ zdůrazňuje Hradec.

 

Kritická situace na severozápadě republiky

Nejvíce nepojištěných vozidel je v Praze (83 112), Ústeckém (77 984) a Jihomoravském kraji (64 861). Situaci však ještě lépe odráží index rizikovosti kraje, který porovnává počet registrovaných vozidel a počty nepojištěných škod. Dle něj jsou nejrizikovějšími kraji Ústecký, Karlovarský a Liberecký (viz Přehled č. 1). V Ústeckém kraji je 1,69krát vyšší riziko, že nepojištěná vozidla způsobí škodu, než je celorepublikový průměr. Zároveň se v tomto kraji nachází i nejhorší okres, v Ústí nad Labem je totiž toto riziko dokonce 2,04krát vyšší. „Z analýzy vyplývá, že Moravané jsou zodpovědnější než Češi. Výskyt nepojištěného vozu je na Moravě nižší, Moravané více dodržují zákonnou povinnost mít uzavřené povinné ručení,“ prozrazuje Hradec. Zajímavý pohled přináší okresní statistiky. Pět z deseti nejhorších okresů je z Ústeckého kraje, dva jsou z Libereckého a Karlovarského kraje a jeden z Moravskoslezského. Všechny mají index rizikovosti nepojištěné škody nad 1,5 (viz Přehled č. 2).

Na opačném konci žebříčku jsou Zlínský kraj, Vysočina a Jihomoravský kraj. Ani zde však není situace ideální, jelikož to v každé oblasti stále znamená několik desítek tisíc nepojištěných vozidel. Relativně nejlepším okresem v republice je Blansko.