Ceny nových automobilů v ČR jsou na dně

vozove_parky_a_naklady_na_provoz-ioakg

vozove_parky_a_naklady_na_provoz-ioakgNové automobily už pravděpodobně levněji nekoupíte. Ceny jsou podle odborníků na dně a budou maximálně stagnovat. Český trh v současné době patří mezi ty nejlevnější v Evropě.

Výrazný pokles cen se odehrál v roce 2008, tedy v počátcích první hospodářské krize. Tenkrát si mladoboleslavská automobilka začala bránit svůj tržní podíl a začala snižovat ceny nových aut v Česku. Do té doby totiž patřil český trh k těm nejdražším a často se vyplatilo pro české auto vyrazit za hranice.

V roce 2010 klesla reálná cena aut v Evropě o 2,5 procenta, v Česku to však bylo o 9 procent a na Slovensku neuvěřitelných 17 procent.

Podle odborníků se ceny aut napříč Evropou začínají srovnávat. Díky volnému obchodu v EU a dostupným informacím má totiž zákazník možnost srovnání  a případné koupě v nejlevnějším regionu. Tento fakt tlačí na srovnání cen napříč celým trhem.

Ceny by ještě mohly mírně klesnout, ale nejedná se o dramatický pokles. Marže na českém trhu jsou už teď totiž velmi nízké.