Prodej nových automobilů v říjnu zpomalil pokles

toyota vrobn linka

toyota vrobn linkaProdej nových osobních automobilů na území EU v říjnu meziročně klesl o 5 procent na 959 412 automobilů. V září přitom vykázaly trhy v EU meziroční propad 11 procent. 

Z pohledu celého roku klesl prodej za prvních 10 měsíců o 7 procent na 10,3 milionu aut. Jediným velkým trhem v EU, který v tomto období rostl, je Velká Británie, kde se odbyt zvýšil o pět procent.

V Německu, což je největší automobilový trh v EU, se prodej sníži o dvě procenta, ve Francii však propadl prodej nových osobních aut o rapidních 13 procent a v Itálii dokonce o 20 procent.

V EU se nedaří ani automobilce Škoda Auto, které prodej klesl o 4 procenta na 37 156 aut. Z celoročního pohledu klesl prodej v EU o 0,2 procenta na zhruba 396 tisíc aut. Roste však tržní podíl společnosti, který se ze 3,6 vyhoupl na 3,8 procenta.

V České republice prodej meziročně oproti loňsku vzrostl o 3,3 procenta. Na tomto nárůstu se podepsal především úspěšný říjen, za který se odbyt vyhoupl o 7,4 procenta na bezmála 16 tisíc aut.