Stoupá zájem flotil o používání omezovačů rychlosti

cobra_2

cobra_2Ceny pohonných hmot jsou vysoké a manažeři firemních flotil se všemožně snaží snižovat náklady na pohonné hmoty u firemních vozů. Jednou z možností jsou omezovače rychlosti.

„Vzhledem k současné ekonomické situaci se mnoho firem snaží všemožně snížit náklady na provoz svých flotil. Omezovače rychlosti jsou cenově dostupné a praktické řešení, jak snížit spotřebu pohonných hmot. Díky tomu stoupá zájem o tyto produkty“, řekl Andrew Smith, výkonný ředitel společnosti Cobra.
Omezení rychlosti firemních vozů může přinést i jiné pozitivum, než jen snížení nákladů na provoz. Tím, že velké procento firemních řidičů jezdí přes limity maximálních rychlostí, se také stávají nebezpečnější pro ostatní řidiče. Toto chování často svádí na zaměstnavatele, který jim dal úkol, že mají na místo určení dojet v čase, za který se tato cesta při dodržování rychlostních limitů nedá stihnout.  Omezovače rychlosti jim ale rychlou jízdu nedovolí, což má pozitivní vliv i na zvýšení bezpečnosti provozu. Sníží se šance, že řidič zaviní nehodu a tím také hrozba vysokých nákladů na odstraňování jejich následků.
Andrew Smith dále dodal: „V loňském roce naše společnost ukázala, že po instalaci omezovače rychlosti došlo u vozu VW Transporter ke snížení spotřeby o 37%. Druhý test od nezávislé organizace prokázal snížení o 26%.“
Elektronické omezovače lze montovat do většiny osobních a lehkých užitkových vozů do hmotnosti 3,5 tuny a je možno je naprogramovat na různé rychlosti (např. 85, 90 a 105 km/h). Jsou kompatibilní s vozy se zážehovými a vznětovými motory splňujícími normy Euro 4 a Euro 5. Montáž jednoho omezovače od společnosti Cobra přijde britského zákazníka na 399 liber (11 800 Kč).
V ČR omezovače rychlosti a jejich odbornou montáž nabízí jen několik málo firem, jelikož musí pro tuto činnost získat ověření od ministerstva dopravy. Jednou z nich je společnost Hale, s.r.o. Nabízí omezovače pracující na elektronickém a mechanickém principu. Neomezují otáčky motoru, ale pouze rychlost jízdy. Mechanická verze stojí 11600 Kč, elektronická potom 13089 Kč.

Průzkum britské společnosti Cobra, která nabízí produkty týkající se telematiky, bezpečnosti a zabezpečení vozidel, ukázal, že se firmy inspirovaly u velkých dopravních společností, které provozují nákladní vozidla, a během posledních tří měsíců se zdvojnásobil zájem flotil o používání omezovačů rychlosti u svých vozidel. „Vzhledem k současné ekonomické situaci se mnoho firem snaží všemožně snížit náklady na provoz svých flotil. Omezovače rychlosti jsou cenově dostupné a praktické řešení, jak snížit spotřebu pohonných hmot. Díky tomu stoupá zájem o tyto produkty“, řekl Andrew Smith, výkonný ředitel společnosti Cobra. Omezení rychlosti firemních vozů může přinést i jiné pozitivum, než jen snížení nákladů na provoz. Tím, že velké procento firemních řidičů jezdí přes limity maximálních rychlostí, se také stávají nebezpečnější pro ostatní řidiče. Toto chování často svádí na zaměstnavatele, který jim dal úkol, že mají na místo určení dojet v čase, za který se tato cesta při dodržování rychlostních limitů nedá stihnout.  Omezovače rychlosti jim ale rychlou jízdu nedovolí, což má pozitivní vliv i na zvýšení bezpečnosti provozu. Sníží se šance, že řidič zaviní nehodu a tím také hrozba vysokých nákladů na odstraňování jejich následků.Andrew Smith dále dodal: „V loňském roce naše společnost ukázala, že po instalaci omezovače rychlosti došlo u vozu VW Transporter ke snížení spotřeby o 37%. Druhý test od nezávislé organizace prokázal snížení o 26%.“Elektronické omezovače lze montovat do většiny osobních a lehkých užitkových vozů do hmotnosti 3,5 tuny a je možno je naprogramovat na různé rychlosti (např. 85, 90 a 105 km/h). Jsou kompatibilní s vozy se zážehovými a vznětovými motory splňujícími normy Euro 4 a Euro 5. Montáž jednoho omezovače od společnosti Cobra přijde britského zákazníka na 399 liber (11 800 Kč). V ČR omezovače rychlosti a jejich odbornou montáž nabízí jen několik málo firem, jelikož musí pro tuto činnost získat ověření od ministerstva dopravy. Jednou z nich je společnost Hale, s.r.o. Nabízí omezovače pracující na elektronickém a mechanickém principu. Neomezují otáčky motoru, ale pouze rychlost jízdy. Mechanická verze stojí 11600 Kč, elektronická potom 13089 Kč.