Konzumace jídla za volantem může být nebezpečná

Dvě třetiny řidičů se přiznávají k tomu, že během řízení jedí. Činí tak i přesto, že konzumaci potravin a nápojů pokládají za nebezpečné a měla by být podle nich zakázána. I když není tato činnost nezákonná, mohou být řidiči obviněni z nedostatečného věnování se řízení.

Výzkum britské pojišťovny Admiral, kterého se zúčastnily dva tisíce řidičů, ukazuje, že každý dvanáctý z nich jí za volantem pravidelně, někdy až desetkrát týdně. Daleko více alarmující je ale fakt, že 15% řidičů v důsledku konzumace jídla za volantem havarovalo. Není tedy překvapivé, že více než tři čtvrtiny britských motoristů si myslí, že jíst za volantem je nebezpečné a podle více než poloviny z nich by mělo být v rozporu se zákonem.  
Nedávná studie Leedské univerzity ukázala, že pokud řidič svačí za volantem, jeho reakční doba se prodlouží o 44%. V rizikovosti se tak tento faktor dostal i před psaní textových zpráv při řízení, které prodloužilo reakční dobu 38%, a také před jízdu pod vlivem alkoholu, při němž se reakce řidiče zpomalily v průměru o 22%. Ze studie rovněž vyplývá fakt, že řidiči, kteří jedí za volantem, mají o 80% větší pravděpodobnost, že se zapletou do dopravní nehody.
Sue Longthorn, ředitelka pojišťovny Admiral, prohlásila:“ Konzumace jídla a pití během řízení není ve Velké Británii zakázána, řidiči však mohou být pokutování za neopatrné řízení, pokud policie shledá, že nemají své vozidlo dostatečně pod kontrolou. Jakákoliv činnost, která vás nutí odvrátit zrak ze silnice nebo sundat ruce z volantu, snižuje vaši schopnost správně ovládat vozidlo. Pokud už musíte v automobilu jíst, měli byste tak učinit až po zastavení.“
Nejvíce (24%) řidičů přiznává, že za volantem jí svoji svačinu, 12% snídani, 9% v autě obědvá a 6% jich dokonce uvedlo, že ve voze večeří. Nejčastěji si pochutnávají na čokoládě, následují brambůrky a sendviče. Do první desítky se ale dostala i neobvyklá jídla, jako například těstoviny, instantní polévky, sushi, burritos a někteří dokonce zvládnou během řízení spořádat i humra.
Proč vlastně řidiči jedí za volantem? Dvě pětiny řidičů ze zkoumaného vzorku uvedly, že tak činí proto, že mají hlad, 26% procent z nich jí v autě proto, aby si ušetřili čas po příjezdu domů a 15% tvrdí, že je to jediná možnost, jak se mohou najíst.
Jídla jako instantní nudle nebo polévky jsou extrémními případy toho, co jsou řidiči schopni sníst během řízení. Ať už se jedná o jakékoliv jídlo, vždy to odvádí pozornost od dopravní situace kolem vás. I pouhé natažení se pro čokoládovou tyčinku nebo otevření sáčku chipsů může být velmi nebezpečné. Bohužel právě motoristé, pro něž je řízení součást jejich práce, nejčastěji podlehnou pokušení občerstvení za volantem.
V České republice se v souvislosti s jídlem za volantem často používá termín „nevěnování se plně řízení.“ Pokud je řidiči prokázáno porušení této tzv. důležité povinnosti, může být potrestán. Výše trestu je ale individuální, jelikož každá dopravní nehoda je posuzována samostatně s ohledem na její okolnosti a soud při tomto posuzování, zda byly naplněny znaky daného trestného činu, musí mimo jiné zkoumat existenci příčinné souvislosti mezi porušením důležité povinnosti a následkem jednání.

{fcomment}