Nejdůležitějším faktorem při nákupu nových vozů je jejich spolehlivost

Průzkum ukázal, že nejdůležitější parametr pro správce vozových parků při nákupu nových firemních vozů představuje jejich spolehlivost a náklady na servis během jejich životnosti.

Fleetoví manažeři z 250 firemních flotil, kteří se průzkumu zúčastnily, byli požádáni, aby seřadili 8 klíčových faktorů, které ovlivňují jejich rozhodnutí při nákupu nových vozů. Výsledky vidíte v přiložené tabulce.

Hodnocení

Průměrné skóre (čím nižší skóre, tím více je faktor důležitý)

Spolehlivost

2.4

Spotřeba paliva

2.7

Užitná hodnota

2.9

Obliba u zlodějů

4.8

Cena náhradních dílů

5.3

Výkon motoru

6.0

Zbytková hodnota při prodeji

6.3

Možnost volitelného příslušenství

6.3

„Tento výzkum ukazuje, které skutečnosti týkající se provozu vozidel jsou správce vozových parků klíčové. Chtějí automobily, do nichž se vleze spousta nákladu, nastartují každé ráno bez ohledu na klimatické podmínky, plná nádrž jim vydrží na spoustu kilometrů a které lze snadno a levně opravit.“ Říká Simon Cook, obchodní ředitel společnosti Fleet GE Capital UK.
Cook také zdůraznil, že bylo zajímavé pozorovat, jak se zbytková hodnota vozu jakožto faktor pro firemní autoparky velmi důležitý, umístila až na jedné z posledních příček.
„To je odrazem rozdílných životních cyklů firemních osobních a dodávkových automobilů. Další část našeho výzkumu ukazuje, že si firmy ponechávají své vozy po stále delší dobu. Zatímco čtyřleté cykly jsou stále nejčastější, pěti, šesti, sedmi a dokonce i osmileté životní cykly se stávají standardními. 11% firemních autoparků si své vozy ponechává až do konce jejich životnosti.
Jak by se tedy daly výsledky průzkumu interpretovat do praxe fleetového manažera? Zřejmé je, že v těchto dlouhodobějších horizontech přestává být zbytková hodnota vozu důležitým aspektem vzhledem k relativně nízké skutečné tržní hodnotě vozidla při jeho prodeji. Náklady na každodenní provoz, zejména cena náhradních dílů a servisu, jež je důležitý pro udržení staršího vozu v dobrém stavu, jsou daleko důležitější.