Nové aplikace zabraňují používání mobilního telefonu za volantem

Na trhu se objevila nová aplikace, která má firmám pomoci omezit riziko, jež je spojené s používáním mobilních telefonů zaměstnanci během řízení. Aplikace dokáže zablokovat hovory a psaní emailů a textových zpráv.

Aplikaci pro prevenci rozptýlení pozornosti řidiče (zkratka DDP), jak ji nazvala společnost Romex World, lze nainstalovat na PDA, chytré telefony nebo tablety. Instalace je tudíž snadná a rychlá, bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do vozidla. Ta následně odpojuje a blokuje všechny hovory, a také telefon uzamkne, což zabrání nežádoucímu psaní textových zpráv nebo emailů, to vše do jedné minuty po zahájení pracovní cesty. Zaměstnanci obdrží oznámení prostřednictvím svého telefonu v případě, že jim přišla zpráva a budou mít povinnost na bezpečném místě zastavit a zprávu přijmout. 
Kromě toho nabídne aplikace i celou řadu dalších funkcí:
• Analýzu rychlosti vozidla porovnáním skutečné rychlosti s rychlostním limitem na silnicích, po kterých se zaměstnanec pohyboval.
• Monitorování únavy řidiče, založené na sledování, zda-li řidič neřídí příliš dlouho bez přestávky.
Aplikace DDP byla vyvinuta jako doplněk k systému Mobile Workforce Management, která poskytuje mapování zaměstnanců a podávání zpráv o jejich aktuální činnosti. Může se stát také součástí aplikace Lone Worker Protection module, který zajišťuje sledování v reálném čase pro vzdálené a osamělé pracovníky.
Systém DDP funguje na většině smartphonů – Blackberry, Android, Windows Mobile a Symbian. Verze pro zařízení Apple by měla být vydána příští měsíc.
V České republice zatím nikdo s podobnou aplikací na trh nepřišel. Jsou ale k dispozici jednoduché volně dostupné aplikace pro chytré telefony, které lze stáhnout z internetu. Jednou z nich je aplikace CallBlocker pro telefony se systémem Android, dostupná je na portálu Google play.