Zaměstnanci ignorují varovné kontrolky v automobilech

Podle průzkumu společnosti BCA téměř čtvrtina firemních řidičů ignoruje varovné kontrolky na palubní desce svého vozu. V mnoha případech za to může jejich neznalost.

Pokud se zaměstnancům při jízdě s firemním vozem rozsvítí na palubní desce některá z výstražných kontrolek signalizující závadu na voze, 23% z nich je ignoruje a dál pokračuje v jízdě, aniž by problém nějak řešili. Více než polovina z nich by ale ihned zastavila a požádala někoho o pomoc, malá část (5,5% z dotázaných řidičů) by se dokonce pokusila poruchu opravit na vlastní pěst.
Pokud svým chováním zaviní nějaké poškození vozu, často se zaměstnanci vymlouvají, že neví, co všechny kontrolky na palubní desce signalizují (mezery ve znalostech symbolů na palubní desce má celých 98% řidičů!). Na druhou stranu je ale pravda, že výrobci automobilů jim tuto situaci nijak neulehčují.

V rámci průzkumu společnost zkontrolovala palubní desky 15 nejoblíbenějších automobilů, v nichž napočítala desítky různých symbolů. Jen 12 kontrolek měl každý vůz stejných. Pro názornost – v Mercedesu-Benz třídy E je téměř dvakrát více kontrolek, než ve Volvu S40 nebo BMW řady 3 (41 proti 21).
Řidiči nepřehlížejí jen varovné kontrolky, ale také hlášení o dosažení servisního intervalu – 35% z nich jezdí bez nějakého omezení až měsíc po té, co se mu zobrazí doporučení k návštěvě servisu. Pravidelný servis po 15 – 18 tis. kilometrech svým vozů dopřává 28% firemních řidičů a 19% jich potom dodržuje intervaly stanovené výrobcem vozu.

Peter Horton, generální ředitel Britannia Rescue, řekl: „Červené kontrolky na palubní desce jsou jako poplašné zvony, které nám říkají, že je s naším vozem něco v nepořádku, a tento problém by se měl ihned řešit, jinak může dojít k poškození vašeho auta, nebo ohrožení bezpečnosti.“

Náklady na provoz automobilů stále rostou a i z tohoto důvodu celých 15 % motoristů přiznává, že se opravy nebo údržbu snaží odkládat na později.
„Pokud se rozsvítí nějaký z varovných symbolů, měli byste zastavit na bezpečném místě, a zkontrolovat, se s vozem děje. Mějte po ruce návod k obsluze svého vozu, z něhož můžete snadno zjistit, co konkrétní symbol znamená. Odkládání či zanedbávání údržby sice přinese nějaké úspory, do budoucna se ale většinou nevyplatí. Zanedbané vozy jsou nebezpečné, nespolehlivé a mají vyšší spotřebu paliva. Není dobré ignorovat zdánlivě lehká poškození, jako jsou například škrábance nebo promáčkliny. Časem totiž dojde ke korozi poškozeného místa, a také to má negativní vliv na hodnotu vozu v případě jeho prodeje, “ prohlásil Tim Naylor, redaktor společnosti BCA.