Sociální sítě představují riziko

Určitě není dobrý nápad chlubit se na sociálních sítích nadcházející dvoutýdenní dovolenou a nechat klíče od firemního vozu v kuchyni na stole.

Příliš detailní informace o tom, kde se zrovna řidiči pohybují, mohou být dobrou zbraní pro  zloděje. Byl dokonce zaznamenán případ, kdy řidička napsala na sociální síť informaci o tom, že jede na pracovní cestu. Po několika dnech se vrátila do vykradeného domu – díky tomu, že byl prázdný, neměli zločinci s vloupáním příliš práce.

V poslední době se cílem lupičů často stávají klíče od vlastních automobilů, které zaměstnanci nechávají při cestě služebním vozem často doma. Následné odcizení automobilu už je potom velmi snadné.

„Mnoho lidí je schopných na sociálních sítích klidně napsat status „Nejsem doma“, což může být jakousi pozvánkou pro zloděje,“ vysvětluje Stuart Chapman, manažer společnosti Tracker.

Zároveň doporučuje motoristům, aby svá auta vybavili GPS sledovacím zařízením, prostřednictvím něhož se v případě jeho odcizení daří zločince poměrně rychle vystopovat. Systémy sledování vozidel využívají signálu GPS podobně jako navigace. Vysílač ukrytý ve voze vysílá signál o jeho poloze, omezení v dnešní době nepředstavují ani uzavřená místa, jako například podzemní garáž u obchodních center. Odcizené vozidlo lze vystopovat i v zahraničí.

Pokud je vozidlo vybaveno sledovacím zařízením, jeho dohledání po krádeži je řadě případů otázkou maximálně několika hodin. Vysílaný signál dovede policii rovnou k vozidlu a často také přímo k pachatelům, které se tak podaří dopadnout. Zejména správci velkých vozových parků by měli uvažovat, zda-li své vozy vybaví podobným sledovacím zařízením. Riziko, že bude některý ze spravovaných vozů odcizen, je poměrně vysoké.