Tankovací karty neznamenají vždy úspory

Výsledky průzkumu společnosti TrackCompare ukazují, že ne každá firma ušetří, pokud její řidiči využívají tankovací karty.

Pro čtvrtinu fleetových manažerů mají tankovací karty hlavní přínos v nižších cenách za pohonné hmoty. Více než polovina (57,8 %) z nich ale uvádí, že při jejich použití nedosáhli žádných úspor.

Podniky, které palivové karty nepoužívají (42,6 % z oslovených 3500), uvedly, že jejich nasazení by znamenalo velké výdaje a pouze nepatrné slevy při tankování.

Polovina oslovených firem má ve své flotile lehké užitkové vozy, ostatní provozují běžné osobní vozy. Třetina respondentů uvedla, že o zavedení tankovacích karet nemají zájem a u čerpacích stanic platí za palivo stejnou cenu, jako ostatní motoristé.

Průměrný firemní vůz ročně ujede 18 tis. kilometrů při průměrné spotřebě 6,3 litru na 100 km. Jednoduchým výpočtem se při průměrné ceně paliva 38 Kč za litr dostaneme na více než 43 tisíc korun, které představují náklady na palivo za jeden rok pro jeden firemní automobil. U podniků s početnými flotilami se tak ročně jedná o značné částky. Výdaje za pohonné hmoty představují cca 20% nákladů na vlastnění a provoz vozidla.
Odborníci sice používání palivových karet obecně doporučují, nemusí se ale hodit pro každou firemní flotilu. Všechny vozové parky bez ohledu na jejich velikost, které chtějí ušetřit na provozních nákladech, by měly pro měření a řízení spotřeby paliva kombinovat data z různých zdrojů. Řešením mohou být různé fleet management systémy.

Nicméně, pro některé firemní flotily není úspora na ceně paliva tím největším přínosem, který palivové karty nabízí. Řada z nich oceňuje zejména lepší transparentnost toho, jak řidič nakládá s pohonnými hmotami. Za hlavní výhody tankovacích karet lze považovat zejména jednotný daňový doklad. Mezi další benefity řadí uživatelé životní a úrazové pojištění, možnost vyřízení DPH ze zahraničí, poskytování přehledných analýz a reportů pro celé flotily a 24hodinový nonstop servis.

Kromě pohonných hmot karta uhradí i náplň do ostřikovačů, myčku, útratu v restauraci, ubytování v hotelu, ale i mýto. Tedy, pokud to karta lidově řečeno umí a dané funkce jsou disponentovi dostupné.