Autokamery vybírejte pečlivě, radí odborníci firmám

Na trhu jsou mimo kvalitních výrobků i levné přístroje, které nedokážou zachytit údaje o nehodě nebo mimořádné události při jízdě tak, aby mohly sloužit jako důkazní materiál.

Tisíce motoristů každý rok zbytečně přichází o peníze, protože nemají přesné důkazy potřebné k posuzování míry zavinění pojistných událostí.
V současné době jsou velmi populární palubní autokamery. Jejich hlavním posláním je monitorovat situaci před vozem a zaznamenat případnou dopravní nehodu. Záznam potom může sloužit jako důkazní materiál při dokazování míry zavinění ze strany řidiče. Ne každá kamera ale plní svůj úkol tak, jak by měla. Zejména levnější přístroje nahrávají v nízkém rozlišení a například registrační značka vozu jedoucího jen těsně před vámi je nečitelná. Jiné produkty mají zase nedostatečně citlivé pohybové čidlo – jinak řečeno, v případě drobné nehody ani nezačnou nahrávat. Podle odborníků by měl být u autokamer standardem záznam ve FullHD rozlišení a nejméně 10 FPS (snímků za vteřinu).

V zahraničí se objevily také přístroje, které umí nově přenášet videozáznam v reálném čase přímo do počítače fleetového manažera.
Ten dostává možnost sledovat, zda-li zaměstnanec dodržuje dopravní předpisy a zachází se svěřeným firemním vozem šetrně či nikoliv.
Mimo větší bezpečnost a jednodušší prokazování míry zavinění dopravních nehod došlo u řady společností, které autokamery ve svých vozech již používají, ke snížení nákladů na pohonné hmoty.

Přístroje obvykle nahrávají záznam ve smyčce na paměťovou kartu, záznam se ale uloží jen v případě, že přístroj zaznamená nějaký prudký pohyb, kterým může být například brždění před kolizí. Sofistikovanější jednotky mohou stát 6 – 9 tis. Kč, pokud jsou ale u flotil montovány do velkého počtu vozů, přicházejí na řadu výrazné množstevní slevy. K dispozici jsou také různé aplikace pro chytré telefony, mnohdy i bezplatně.

Používání těchto záznamových zařízení má ale i svá úskalí. Komplikaci může představovat zákon o ochraně osobních údajů. Pokud je osoba na záznamu rozeznatelná, je nutné mít její souhlas s nahráváním. Pokud je tedy kamera umístěna například na zadním skle, kde by mohla být rozeznatelná registrační značka vozidla či obličej řidiče jedoucího za vámi a nahrávku navíc umístíte na internet, pak se dopouštíte protiprávního jednání.

Video pořízené kamerou v automobilu může také uškodit. Pokud je z nahrávky patrné, že řidič překročil povolenou rychlost, má Policie zákonnou povinnost zahájit šetření, a to i tehdy, pokud byl zákon předložen jako důkaz v jiném přestupku.

Kamery určené pro použití v automobilu se liší jednak cenou, a také v kvalitě záznamu. Nejlevnější z nich seženete už od 600 Kč, najdou se ale i přístroje za 10 tis. Kč (týká se špičkových produktů s vestavěným WiFi modulem, který umožňuje přenášení záznamu v reálném čase).