Telematika může firmám ušetřit velké peníze

Podle průzkumu společnosti In-Car Cleverness může nasazení telematických systémů do firemních vozů správcům vozových parků pomoci ušetřit až 10 % nákladů.

Telematické systémy s palubním GPS lokátorem, který zachycuje a přenáší informace o poloze a pohybu firemního vozu, mohou přinést nejen nižší spotřebu paliva. Díky nim lze ušetřit také na pojistném, servisních a provozních nákladech, nezanedbatelná výhoda pramení také z možnosti vyhledání firemního vozu v případě odcizení.

Fleetoví manažeři u telematiky oceňují především tyto aspekty:

Optimalizace trasy 

Sledování vozidel poskytuje v reálném čase informace o pohybu firemních vozů (moderní systémy zvládnou určit polohu vozu s přesností na 5 metrů), umožňují lépe plánovat trasy, zvýšit produktivitu řidiče a tím snížit spotřebu paliva. Úspory mohou dosáhnout až 40%.

Redukce doby, kdy běží motor firemního vozu na volnoběh

Často opomíjeným, avšak velmi výrazným vlivem se na spotřebě podepisuje i čas, kdy motor běží na volnoběh. Průměrná spotřeba se zvyšuje pokaždé, pokud automobil stojí a motor pracuje. Výzkum automobilky Ford ukázal, že za hodinu volnoběhu průměrný motor spálí množství paliva, které by stačilo zhruba na ujetí 25 km. U vozů, které jezdí především v městském provozu, se tak může vyplatit využívání systému Stop – Start. Jinak je vhodné, pokud víme, že budeme stát déle než minutu, motor raději vypnout. Na jeho následný start se spotřebuje méně paliva, což znamená i méně emisí.

Identifikace neoprávněného použití vozidla

Zaměstnanci často využívají firemní vůz i pro své soukromé potřeby. Ne vždy je to ale v souladu s firemními předpisy. Pomocí telematiky lze přesně zjistit, kdy a kde se vůz nacházel. Na povrch tak vyplynou například černé jízdy, případně krádeže paliva (moderní systémy hlídají i hladinu palivové nádrže).

Podpora šetrné a ekologické jízdy

Firemní řidiči se často ani netají tím, že se svěřenými auty nejezdí zdaleka tak opatrně, jako se svými vlastními vozy. Za šetrnějším zacházením s jejich vlastními vozy je snaha ušetřit za náklady na pohonné hmoty a snížit opotřebení auta, při jízdě služebním vozem se ale velká část z nich řídí heslem „z cizího krev neteče“. I s tímto mohou telematické systémy pomoci – díky sledování a záznamu rychlosti jízdy. Nápravou špatných řidičských návyků lze ušetřit značné množství paliva a množství vypouštěných emisí.

Zajištění včasné údržby a opravy vozu

Jedním z klíčů k zajištění ekonomického provozu firemních vozů je jejich dobrý technický stav. Telematické systémy umožňují hlídat dosažení servisního intervalu u každého vozu z flotily zvlášť, čímž se minimalizuje riziko zanedbání údržby. Tím lze nejen snížit spotřebu vozu, ale také prodloužit jeho životnost a zajistit spolehlivý provoz.