Operativnímu leasingu se v Česku daří

Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA) porovnala data za první tři čtvrtletí letošního a loňského roku. Z čísel vyplývá, že operativní leasing pro firemní klientelu roste na úkor konkurenčních druhů financování nových vozů.

Do konce letošního září poskytli členové asociace prostřednictvím operativního leasingu firmám nové automobily v hodnotě 8,6 miliardy korun, což je o 37 procent více než ve stejném loňském období. Operativní leasing tak navýšil svůj tržní podíl z loňských 40,1 % na 44,8 %. Nejvíce jsou stále využívány podnikatelské úvěry, jejichž podíl však klesl z 53,1 % na současných 49,5 procenta. Finanční leasing je také na ústupu, letos bylo takto financováno 5,7 % vozů místo loňských 6,8 procenta.

Soukromým osobám členové ČLFA formou operativního leasingu za první tři čtvrtletí financovali vozy v hodnotě 1,63 miliardy korun, což je o 20 procent více než ve stejném loňském období. Podíly jednotlivých produktů financování se ale téměř nezměnily. Spotřebitelský úvěr se podílí 65 procenty místo loňských 65,4 %, operativní leasing vzrostl na 33,9 místo 33,4 a finanční klesl na 1,1 procenta z loňských 1,2 %.

Operativní leasing byl původně produktem pro firmy, kterým usnadnil správu jejich flotil. První takto pronajmutý automobil v Česku předala společnost LeasePlan v roce 1996. Operativní leasing pro soukromé osoby začala jako první nabízet loni v červnu značka Škoda. Po prázdninách se přidaly značky Opel a Volkswagen, později tento finanční produkt začaly nabízet další značky. Dnes ho poskytuje většina automobilek působících na tuzemském trhu.

Čtěte také:

Největší leasingovou společností v Evropě je Arval

Česko lepší než Evropa. Prodeje nových aut rostou.

Kamery na vzestupu. Poslouží i jako důkaz.