Na obchvatu Prahy se sníží rychlost. Kvůli EU.

prazsky_okruh

prazsky_okruhMinisterstvo dopravy se rozhodlo omezit maximální rychlost na Pražském okruhu mezi Jesenicí a dálnicí D1 na 100 km/h, pro kamiony až 70 km/h. Důvodem pro omezení je splnění požadavků Evropské unie, bez kterého by Praha přišla o přislíbenou finanční pomoc od EU.

Údajným důvodem nových úprav je překračování hlukových limitů. Na pražském okruhu se postaví protihlukové bariéry v okolí Dobřejovic, poblíž Jesenice. Již nyní je zde snížená maximální povolená rychlost na 100 km/h a brzy dojde k jejímu snížení pro kamiony až na 70 km/h. Vše by mělo být vyřízené do konce června příštího roku 2016.

Důvodem k těmto úpravám je dohoda s Evropskou unií, která má náklady na stavební úpravy proplatit. „Řidiče prosím o trpělivost a dodržování maximální povolené rychlosti. Věřím, že snížení rychlosti okamžitě přispěje k dodržení hlukových limitů a s profinancováním této stavby nebude problém,“ prohlásil ministr dopravy Dan Ťok. Zjistilo se totiž, že pět let stará stavba nesplňuje hlukové předpisy, což může ohrozit proplacení finančního příspěvku, který na stavbu přislíbila Evropská unie v rámci operačního programu Doprava 2007 – 2013.
Foto: Karel Smejkal

Čtěte také:

Další pražské části zavedou placené parkování

Bodový systém se změní k lepšímu

V Česku je 100 čerpacích stanic na zemní plyn CNG