EU chce zpoplatnit vjezd automobilů do všech měst

Evropští úředníci přišli s poměrně bizarním nápadem. V rámci strategie Evropa 2020 chtějí začít vybírat poplatky od řidičů vozů, kteří pojedou do měst, a to v celé Evropě. V podstatě by to mohl být poplatek, dále znepříjemňující dopravní zácpy. Účelem má být zredukovat zátěž automobilů na životní prostředí a také samozřejmě výběr peněz.

Evropská komise chce tímto způsobem snížit emise skleníkových plynů, pocházejících z automobilů, do roku 2020 alespoň o 20 procent ve srovnání s rokem 1990. Ve všech evropských městech by se měly objevit nízkoemisní zóny, do nichž by měl být zpoplatněn vjezd vozů poháněných spalovacími motory. Jedním z navrhovaných způsobů zpoplatnění by bylo povinné vybavení automobilů GPS lokátory, jejichž majitelé by platili daň za každý ujetý kilometr. Poplatky by šly do Bruselu, který by je pak rozděloval mezi jednotlivé státy a finance by údajně měly být poté využity na údržbu místních komunikací.

Zda se toto opatření projeví také v České republice, zatím není známo. Komise tuto novou daň doporučila regionálním orgánům, na nichž bude konečné rozhodnutí a také způsob, jak se ho případně zhostí. Na stanovisko českého ministerstva dopravy čekáme.

Jen o automobily nepůjde. Strategie Evropa 2020 počítá také se zavedením daní za likvidaci odpadu. Podle komise má jít o signál znečišťovatelům, kteří by se měli začít chovat ohleduplněji k životnímu prostředí. Ovšem poněkud represivní…

Čtěte také:

Automobilky chtějí urgentní změnu měření emisí

Automatické brždění odvrátí až 40 procent nárazů

V Evropě se opět začíná dařit novým automobilům