Suzuki Baleno lavíruje mezi třídami

suzuki_baleno

suzuki_balenoJaponská značka ukázala evropskou verzi svého nového kompaktního hatchbacku se staronovým jménem Baleno. Novinka bude rozměrově srovnatelná s malými auty, avšak podle překvapivého tvrzení automobilky má jít o prostorné auto nižší střední třídy. V balenu se objeví nový přeplňovaný tříválec i lehce hybridní pohon.

Automobilka Suzuki oživila své jméno Baleno, které použila na kompaktním modelu v polovině devadesátých let. Také stejnojmenný nástupce by měl spadat do nižší střední třídy, rozměrově se ale zařadí spíše o třídu níže. S délkou 3995 milimetrů například jen o tři milimetry přerůstá škodu fabia. Baleno by přitom mělo nabídnout prostorný interiér a objemný zavazadlový prostor. Základem novinky se stala nová podvozková platforma, která má vozu zaručit tuhou karoserii a současně nízkou hmotnost.

Značka Suzuki je jednou z mála, která odolávala trendu malých přeplňovaných motorů. Dosud se spoléhala na atmosférické benzínové motory obvyklých objemů. To se ale nejspíš změní. Přeplňovaný benzínový čtyřválec 1,4 litru začal být nabízen během září v aktuální generaci modelu Vitara a také Baleno bude pohánět nový přeplňovaný motor, tříválec 1,0 litru s přímým vstřikováním a turbodmychadlem. Další novinkou se stane atmosférický čtyřválec 1,2 SHVS. Zkratka znamená „Smart Hybrid Vehicle by Suzuki“, půjde tedy o hybridní jednotku. Benzínovému motoru bude asistovat integrovaný startovací generátor ISG, napájený Li-Ion akumulátorem. Pomůže akceleraci a naopak při brždění bude rekuperovat kinetickou energii do baterie. Baleno 1,2 SVHS se tak zařadí mezi takzvané „mild hybridy“.

Technické parametry novinky automobilka zatím nezveřejnila. Podrobnější informace budou známy již prvního března, kdy se evropská verze modelu Baleno představí na ženevském autosalonu.

Čtěte také:

TEST: Suzuki Swift 4×4 – Jediný na trhu

Vloni se prodalo nejvíce aut v historii Česka

V Evropě se opět začíná dařit novým automobilům

{gallery}stories/automobil_ve_firme/suzuki_baleno{/gallery}