Autonomní Tesla se v Německu srazila s autobusem, ale údajně za to nemůže

Elektromobil Tesla jedoucí na autopilota se v německém Ratzeburgu srazil s autobusem. Autonomní systém ale prý srážce nemohl zabránit.

Řidič Tesly médiím řekl, že v době srážky byl sice jeho vůz přepnutý do režimu Autopilot, ale nehodu zavinil autobus, který mu zkřížil dráhu, když vjel do jeho pruhu. „Mluvili jsme s naším zákazníkem, který potvrdil, že Autopilot fungoval správně,“ uvedla ve svém prohlášení značka Tesla. Podle agentury Reuters se ale zatím nepodařilo toto tvrzení ověřit z dalších zdrojů. Padesátiletý řidič Tesly byl lehce zraněn, cestující v autobuse vyvázli bez zranění.
Funkci Autopilot představila Tesla loni v říjnu. Jde o systém, který nenahrazuje řidiče, ale udržuje auto v jízdních pruzích, ovládá rychlost a odstup od ostatních vozidel, přitom ovšem stále vyžaduje pozornost řidiče. Systém je pod velkou kontrolou zejména od letošního 7. května, kdy v Tesle S zahynul na Floridě řidič po kolizi s odbočujícím kamionem. Od té doby se objevilo několik zpráv o nehodách Tesly se zapnutou funkcí Autopilot, včetně jednoho úmrtí v Číně, ale u žádné zatím nebylo potvrzeno, že by šlo o chybu techniky.

Čtěte také:

Tesla v ČR uvedla do provozu své první dobíjecí stanice

Tesla potvrdila elektrický pick-up