Jak se maskují prototypy aut?

Ford_iluze_2

Ford_iluze_2„Náhodně uniklé“ fotografie chystaných novinek vypouštějí často samy automobilky. V určité fázi testování se ale snaží prototypy opravdu maskovat a zkomplikovat jejich fotografování. Jak to dělá třeba Ford?

Účelem nepřehledných klikiháků na autě je ztížit vnímání skutečných tvarů aut, která se testují v běžném provozu. Design kamufláže vytváří optickou iluzi způsobující, že zrak nedokáže tak snadno zaznamenat hlavní rysy karoserie.
Nejnovější maskovací vzor Fordu je částečně inspirován populárními optickými klamy, které lidé šíří po internetu. Tisíce válců černé, bílé a šedé barvy jsou uspořádané křížem krážem ve zdánlivě náhodném vzoru. Díky tomu je pro oko mimořádně obtížné rozpoznat v denním světle klíčové tvary prototypu, ať už naživo nebo na fotografiích.
Testování prototypů v běžném provozu na veřejných silnicích je nezbytnou součástí vývojového programu. Příprava nové kamufláže trvá asi dva měsíce. Vzor se potom vytiskne na velmi lehké vinylové samolepicí fólie, které jsou tenčí než lidský vlas. Nové vzory se nejprve zkouší v uzavřených areálech, aby měl Ford jistotu, že kamufláž funguje očekávaným způsobem. Ford_iluze_1