Tesla chystá premiéru nového auta

TeslaX

TeslaXElon Musk tajemně slibuje na 17. 10. nečekanou premiéru. Bude to nové SUV zvané Y, dodávka konkurující Fordu Tranzit, minibus nebo pick up?

Elon Musk slíbil na Twitteru příchod nového modelu na 17. října. Oznámení přišlo jen týden poté, co potvrdil, že jeho značka Tesla usilovně pracuje na rozšíření své modelové řady o několik nových vozů, konkrétně o SUV Y, minibus a pick-up. Dalo by se tedy očekávat, že premiéru oslaví příští týden některý z této trojice. Musk ale ve své twitterové zprávě naznačil, že půjde o „nečekanou“ novinku. Jeho oznámení následovalo po dotazu jiného twitterového uživatele Jamese Rosse, který se Muska ptal na to, jestli nepočítá s výrobou elektrické dodávky typu Ford Tranzit, protože pick upy přece jen v Evropě nejsou tak populární a prodávané jako v USA. Musk odpověděl, že „by to dávalo smysl“. Možné je tedy všechno a jasno bude až 17. října.
Můžeme si alespoň zrekapitulovat, co je zatím o nových modelech Tesly známo. Model Y bude crossover či SUV na podvozku modelu 3. Užitkové elektrické vozy budou naopak jezdit na platformě modelu X.
Více: Tesla potvrdila elektrický pick up
Na 28. října je pak ohlášeno představení dalšího nového produktu, který by však nemusel souviset přímo s automobily. Jde o projekt solární střechy Solar City od stejnojmenného výrobce, kterého Tesla před nedávnem koupila.
Tesla vyrábí v současné době zhruba 2000 vozidel týdně, ale stále je ve ztrátě, která jen za 2. čtvrtletí letošního roku činila 293 milionů dolarů.