Autonomní vozidla by mohla čelit šikaně

Volvo_Autonomous_driving

Volvo_Autonomous_drivingNa autonomních vozech, které budou testovány v Británii, nesmí být poznat, že nemají řidiče. Ostatní účastníci silničního provozu by je totiž mohli „šikanovat“.

Informaci přinesl britský The Observer, který cituje zdroj z automobilky Volvo, jež hodlá v roce 2018 spustit projekt, v rámci kterého by půjčovalo autonomní vozy zájemcům z řad běžných řidičů. Obává se ale reakce ostatních účastníků silničního provozu, kteří by mohli podlehnout touze testovat reakce takového auta v extrémních situacích a na vozovce je různě ohrožovat.
„Zvenku nebude vidět, že jde o samořiditelné auto. Z čistě vědeckého hlediska by možná bylo zajímavé mít nějaké vozy označené jako autonomní, a jiné ne, a pozorovat, jestli na ně ostatní řidiči budou reagovat různým způsobem,“ řekl Observeru technický inženýr Volva Erik Coelingh. „Očekával by, že ano, ale jen nevím, jak a do jaké míry. Proto bude bezpečnější, když všechny vozy budou neoznačené.“
Že obava není úplně planá, dokládají výsledky nedávné studie, kterou publikovala britská média, podle níž se agresivnější řidiči vysloveně těší na setkání s autonomními vozy, aby mohli vyzkoušet, jak budou reagovat na předjíždění, prudké brzdění apod. Průzkum popisuje jednu konkrétní situaci – na křižovatce potkají dvě auta, jedno s řidičem a jedno bez, přičemž to autonomní má přednost. Je ale naprogramováno tak, že má za každou cenu chránit svou posádku, takže když mu vůz řízený člověkem schválně nedá přednost, autonomní vozidlo by ho mělo nechat projet. Samozřejmě, že toto chování je nezákonné, ale popisuje příklad, co by zřejmě agresivnější řidiči toužili v praxi otestovat.