První čistě elektrický Jaguar je SUV

Jaguar_IPace1

Jaguar_IPace1Jaguar představil na autosalonu v Los Angeles svůj první elektromobil a hned jako SUV. Dobíjet by se měl pouze jednou týdně.

Koncept zvaný I-PACE je už velmi blízký realitě, protože na silnice má auto vyjet už v roce 2018. Výkonné elektrické SUV láká výrazným designem a dopředu posunutou kabinou kombinovanou se siluetou supersportu. Délka 4 680 mm a rozvor 2 990 mm slibují velký vnitřní prostor. Koncept je obut ve velkých 23palcových pneumatikách, v reálu budou samozřejmě o něco menší. Interiéru dominují dva dotykové TFTdispleje, jeden o velikosti 12, druhý 5,5 palce.
S předpokládaným dojezdem přes 500 km podle cyklu NEDC (více než 350 km EPA) budou řidiči při průměrném denním dojíždění muset auto nabíjet jen jednou, maximálně dvakrát týdně. Přitom do 80 % kapacity by se s nabíječkou Jaguar mělo auto nabít za 90 minut, do plné kapacity zhruba za dvě hodiny.
Jaguar_IPace2Elektromotory na přední a zadní nápravě podávají kombinovaný výkon 400 koní a okamžitý točivý moment 700 Nm. To přináší dynamiku sportovního vozu a výhody pohonu všech kol. Nízko položené těžiště v kombinaci s propracovaným zavěšením s dvojitými rameny vpředu a víceprvkovým zavěšením Integral Link vzadu naznačují výbornou ovladatelnost.
 „Není to jen pouhý koncept. Je to předobraz pětimístného sériového vozu, který uvedeme do prodeje v roce 2018. Bude to historicky první bateriemi poháněný elektromobil od Jaguaru a otevře novou kapitolu v historii naší legendární značky,“ řekl Ian Callum, Director of Design Jaguar.

{gallery}stories/automobil_ve_firme/2016_Listopad/Jaguar_IPace{/gallery}