Řidiči vidí v telefonování za volantem větší hrozbu než v alkoholu či drogách

Mercedes_facebook

Mercedes_facebookVíce než 86 % britských řidičů si myslí, že telefonování za volantem se v posledních třech letech rozmohlo mnohem víc než dřív. A to i přes veškerou snahu automobilek nabízet konektivitu do aut.

 

 

Agentura IAM Roadsmart se ptala britských řidičů na problémy, se kterými se potkávají během jízdy, a jak se tyto hrozby změnily během posledních tří let. Z průzkumu vyplynulo, že největší potenciální nebezpečí vidí v používání telefonu za volantem, a to dokonce víc než v pití alkoholu nebo užívání drog.
S 86 % se na prvním místě umístilo právě telefonování za volantem, 81 % motoristů vnímá jako hrozbu rostoucí počet aut na silnicích, podle 72 % z 2000 dotazovaných vzrostla během tří let agresivita řidičů za volantem a více než 60 % se bojí lidí jezdících pod vlivem drog.
Ti, kteří vnímají telefon jako největší hrozbu, vidí největší nebezpečí v používání sociálních sítí (94 %), psaní textových zpráv (93 %) a samotném telefonování (91 %). Většina britských řidičů (97 %) by proto podpořilo zákon zakazující čtení, psaní a odesílání textových zpráv a mailů za jízdy a velká většina (86 %) by dokonce byla pro omezení technologií v autech, které můžou rozptylovat řidiče. To jde dost proti snaze automobilek, které právě v konektivitě a aplikacích vidí do budoucna další zdroj svých příjmů.