Audi vám ukáže zelenou vlnu

Audi_Semafor

Audi_SemaforZa jak dlouho naskočí na semaforu před vámi zelená, je celkem důležitá informace pro plynulou jízdu. Audi teď představila technologii, která vám to ukáže přímo na palubní desce.

 

 

Audi je první automobilovou značkou, která v praxi ukázala propojení auta s dopravní infrastrukturou ve městě. Nově vyrobené modely A4 a Q7 umí přímo v přístrojovém štítu ukázat stav semaforu před vámi i čas, kdy na něm naskočí zelená. Audi už delší dobu spolupracuje s některými městy v USA na projektu chytrého infrastruktury zvané V2I (Vehicle to infrastructure). Modely musí být vybaveny službou Audi Connect. Místní odbor řízení dopravy předává informace o nastavení světel a jejích intervalech partnerovi Audi, technologické firmě Traffic Technology Services TTS, která pak pomocí Audi_Semafor2vysokorychlostního internetu posílá potřebná data do vozů Audi. Řidič pak přímo na virtuální palubní desce uvidí, za jak dlouho dorazí k zelenému světlu na nejbližším semaforu. Pilotní projekt běží v Las Vegas, postupně se ale budou přidávat další města nejen v Americe, ale i v Evropě. Spolupráce je navázána s městy Berlín, Ingolstadt, Garmisch-Partenkirchen a Verona.
Tato inovace má pomoct nejen plynulosti dopravy, ale i snížit zatížení životního prostředí. „Během zkoušek poklesl počet vozů, které musely na křižovatkách brzdit až do úplného zastavení, o 20 procent,“ řekl Michael Zweck, projektový manažer Audi zodpovědný za tento projekt.
Funkce zvaná „Time to Green“ je první vlaštovkou, která má ukázat, co systémy V2I dokážou. Do budoucna budou třeba křižovatky sledovat, zda řidič, který se k nim blíží, dostatečně brzdí a vidí tedy červenou. Pokud nezpomalí, vyšle křižovatka varovný signál nejen jemu, ale i ostatním řidičům v okolí, že hrozí nebezpečí havárie. Chytré semafory by také měly umět samy upravovat intervaly pro zelenou z jednotlivých směrů podle aktuální hustoty dopravy a tím přispět k větší plynulosti provozu.