Audi je podezřelé z podvádění a stát mu prý pomáhal

Audi_A3

Audi_A3Forbes a Süddeutsche Zeitung přinesly informaci, že Audi čelí podezření, že podvádělo s emisemi u svého modelu A3, a co víc, že státní úřad pro dohled nad automobilovým trhem mu v tom ještě pomáhal. Firma to popírá.

 

Vozidlo ale bylo testováno státním úřad pro dohled nad automobilovým trhem (KBA) v Německu, který konstatoval, že vozidlo splňuje normu Euro 6. Noviny ale tvrdí, že podle Evropské komise KBA vynechal jeden z testů, které u jiných vozů běžně prováděl. „To zavání podvodem,“ řekl Süddeutsche Zeitung europoslanec za Stranu zelených Claude Turmes.
Audi tato obvinění pro Süddeutsche Zeitung popřelo. „Nemáme žádné informace o provedeném měření, takže se k němu nemůžeme vyjádřit. Nicméně musíme říct, že různá měření vždy potvrdila fakt, že Audi A3 s motorem 2.0 TDI vyhovuje normě Euro 6.“
Evropská komise se často dostává do sporu s národními státními úřady, které kvůli růstu ekonomiky a zachování pracovních míst své automobilové výrobce podporují. Toto vážné obvinění ale jde za hranice běžné podpory.