První Ford GT 2017 vyroben: 600 koní pod kapotou

Ford_GT

Ford_GTMontážní linku opustil první nový Ford GT modelového roku 2017. Oficiálně tak začala výroba netrpělivě očekávaného vrcholného modelu Ford Performance. 

 

Ford nepotvrdil, zda další vůz bude dokončen ještě do konce letošního roku. Auto se bude vyrábět v závodě v kanadském Markhamu, roční produkce je stanovena na 250 kusů a celkový počet je zatím limitován tisícovkou. To je výrazně méně než předchozí generace, které bylo vyrobeno 4000 kusů. Ford preferuje, aby si novinku koupili spíš lidé, kteří s ní budou jezdit, než pouzí sběratelé nebo spekulanti.
O pohon auta se staré šestiválec 3,5 litru EcoBoost o výkonu 441 kW (600 k). Ford už spustil webový konfigurátor i v českém jazyce, takže šanci zřejmě dostanou i zájemci z České republiky.
S prvním vyrobeným Fordem GT sjel v novém montážním závodě v kanadském Markhamu výkonný viceprezident a vrchní technický ředitel Ford Motor Company Raj Nair.
„Když jsme v roce 2016 s programem nového Fordu GT začínali, měli jsme dva hlavní cíle – zazářit v Le Mans a začít s dodávkami před koncem roku,“ řekl Nair. „Podařilo se nám obojí. Je to slavnostní okamžik pro každého, kdo se podílel na navrhování a vývoji tohoto vozu,“ dodal. „Nový Ford GT je výkladní skříní našeho inovačního potenciálu.“