Britové chtějí pokutovat řidiče za vyhazování odpadků z auta

Odpadky

OdpadkyPokutu až 125 liber (cca 4000 korun) může v Británii dostat řidič, z jehož auta budou vyhozeny jakékoli odpadky. Že není vinen on, ale spolucestující, bude moct prokázat u soudu.

 

Britská vláda plánuje zvýšit pokutu za vyhazování odpadků z jedoucích aut, a to ze stávajících 75 až na 125 liber. Chce takové chování pokutovat stejně jako třeba rychlou jízdu, jen s tím rozdílem, že za to nebudou hrozit trestné body. Automaticky bude také vinen řidič, resp. vlastník vozidla, pokud neprokáže, že odpadky z okna vyhodil některý spolucestující.
V současné době můžou místní orgány pokutovat kohokoli za znečišťování životního prostředí odpadky. Na místě hrozí pokuta do 75 liber, pokud se věc dostane až k soudu, zvyšuje se sankce až na 2500 liber. Prokázat ale vinu tomu, kdo vyhodí drobné odpadky z jedoucího auta, bylo téměř nemožné. Plánovaná změna legislativy přenese zodpovědnost na řidiče, potažmo vlastníka vozidla.
Vlastník či řidič se bude moct k činu přiznat a zaplatit pokutu, případně jmenovat cestujícího, který je vinen, nebo celou věc napadnout u soudu.