Trump vyhrožuje BMW extra daní, pokud bude auta dovážet z Mexika

BMW_Mexiko

BMW_MexikoNově zvolený americký prezident Donald Trump pohrozil automobilce BMW dodatečnou daní 35 %, pokud bude na americký trh dovážet svoje automobily z továrny, kterou buduje v Mexiku.

 

BMW staví novou továrnu v mexickém San Luis Potosí, odkud by od roku 2019 měly vyjíždět jako první modely řady 3. Po Německu a Číně by se tak Mexiko stalo třetí zemí, kde se automobily této řady vyrábějí. Donaldu Trumpovi se to ale nelíbí a v rozhovoru pro německý Bild řekl, že BMW by mělo novou továrnu budovat spíš v USA, protože by to pro ni „bylo lepší“. Řekl, že je zastánce volného obchodu, ale ne za každou cenu. Zvažuje totiž, že by na auta, dovážená z Mexika, uvalil dodatečnou daň ve výši 35 procent.
V jednom ze svých tweetů na toto téma dodal: „Automobilky i další firmy, které chtějí dělat obchody v naší zemi, zde musí zase začít svoje produkty i vyrábět.“ Mluvčí BMW na zprávu reagoval prohlášením, že automobilka je v USA „velmi doma“ a přímo či nepřímo zaměstnává v USA na 70 000 lidí.
Základní kámen továrny v San Luis Potosí byl položen loni a automobilka BMW do něj investuje kolem jedné miliardy dolarů a nabídne práci zhruba 1 500 lidem. V roce 2019 se zde mají začít vyrábět sedany řady 3, další modely budou nabíhat postupně.