Dacia letos nový model nedostane, zato Renault hned dva. Alpine v ČR nebude

Alaskan

AlaskanZatímco celý český trh s automobily rostl loni o 12 procent, Renault a Dacia společně o 22 procent. Co pro letošní rok chystají za novinky?

 

Renault s Dacií loni společně v Česku prodaly 25 392 aut, čímž získaly podíl na trhu 9,1 %. Na Renault z toho připadlo 12 323 vozů (růst o 26 %, tržní podíl 4,4 %), na Dacii 13 069 vozů (růst o 18 %, tržní podíl 4,7 %). Kromě Mercedesu a Kia šlo o jediné značky, jimž podíl na trhu stoupl. Pro letošní rok ho plánují ještě navýšit na 4,8 % u Dacie a 4,7 % u Renaultu. Jak toho chtějí obě značky dosáhnout, to prozradil na bilanční tiskové konferenci ředitel zastoupení Zdeněk Grunt.
Dacia se chce více zaměřit na prodej malým firmám a zkrátit čekací doby na auta, které občas dosahují i šesti měsíců. Žádné nové modely ale značka nechystá, pouze mírná modernizace čeká Sandero, Logan a Logan MCV. Ještě celý letošní rok se bude prodávat stávající model Duster, který ale dostane od února i automatickou převodovku EDC. Nová generace přijde do prodeje až příští rok.
Zato Renault představí letos dva úplně nové modely a jeden výrazný facelift. Ten se týká modelu Captur, představen bude už za pár týdnů na autosalonu v Ženevě. Hlavní novinky ale budou mít premiéru na podzim a ještě do konce roku by se měly začít prodávat i v České republice.
KoleosNový Koleos doplní modelovou paletu SUV, pod známým jménem přijde podstatně větší auto, které bude chtít konkurovat třeba Škodě Kodiaq. V Koleosu bude slavit premiéru nový dieselový motor 2.0 dCi 175 koní a pohonem 4×4.
Po něm bude na trh uveden pick-up Alaskan, a to s motory 2.3 dCi 150 a 190 koní, první pouze s manuální, druhý i s automatickou sedmistupňovou převodovkou. Na rozdíl od jiných pick-upů bude Alaskan nabízen pouze s pohonem 4×4 ve verzi Double Cub. 
Modelové změny roku 2017 doplní ještě vrcholná luxusní osobní verze modelu Trafic nazvaná Black Edition. Připraven je i projekt uvedení elektrických vozů Renault na český trh, ale finální rozhodnutí udělá centrála firmy až v momentě, kdy bude mít jistotu, že stávající státní dotace na prodej elektromobilů (v tuto chvíli pro organizace státní správy a samosprávy) budou dlouhodobé.
Zato sportovní značka Alpine zatím v ČR mít zastoupení nebude. Mezi prvníim 58 prodejními místy pro Evropu není. Nejbližší budou v Katovicích, Vídni a Mnichově. Ale české zastoupení má předběžně slíbeno, že pokud by se tento počet navyšoval, dostane se v roce 2018 i na Prahu.