Facelift Qashqai nabídne poloautonomní řízení

Nissan plánuje pro svůj stěžejní model facelift, který se představí už za pár týdnů na autosalonu v Ženevě. Co přinese nového?

 

Qashqai je pro Nissan veledůležitý model, jde o jeho nejprodávanější auto v Evropě. Za deset let se prodalo už 2,3 milionu kusů, celosvětově ještě o milion víc. Při své premiéře mnozí kroutili hlavou, ale během pár let se mu podařilo vytvořit de facto novou kategorii aut na pomezí kombíků a SUV, a mnoho vozů se s ním teď porovnává. Proto na facelift už nejde déle čekat.
Vzhledově půjde nejspíš jen o kosmetické úpravy vycházející z loňského konceptu Qashqai Premium (na fotografii). Mírně upravená bude přední maska a světla, ale základ karoserie zůstane stejný. Co se hlavně změní, bude výbava, Qashqai zřejmě dostane technologii semiautonomního řízení. Systém Piloted Drive 1.0 půjde nad rámec pouhého adaptivního tempomatu, měl by umožnit částečně automatickou jízdu především v kolonách nebo naopak na dálnicích, kde by měl sám zrychlovat a brzdit, a držet auto v jízdním pruhu. Zatím ale nebude umět samostatně třeba přejíždět z pruhu do pruhu.