Ford pracuje na virtuální mapě výmolů

Vymol

VymolSystém, který by v reálném čase informoval řidiče o výmolech, které se nacházejí před vozem, vyvíjí Ford ve svém výzkumném centru v Cáchách.

 

Velikost i umístění děr a výmolů by měl řidič vidět přímo v reálném čase na displeji svého vozu. Automobil by zároveň tyto informace mohl sdílet i s dalšími vozy Ford připojenými na společný cloudový systém. 
Už dnes umí některé automobilové systémy sledovat nerovnosti před vozidlem a nastavovat podle toho tlumiče. Například Mercedes má ve své vrcholné třídě S systém Magic Body Control, který pomocí stereokamery za předním sklem sleduje prostor zhruba 15 metrů před vozidlem, hledá výmoly a podle nich předem nastavuje tuhost tlumičů.
Systém Fordu by ale navíc ukazoval tyto informace řidiči, posílal je dalším napojeným vozům a navrhoval řidiči alternativní trasu, pokud by byla silnice na zvolené trase rozbitá příliš.
Podle britského serveru FleetNews nahlásili loni řidiči po celé Evropě správcům silnic na 20 milionů výmolů, a v samotné Velké Británii byla pojišťovnám nahlášena škoda na vozidle způsobená najetím do výmolu každých 17 minut.